Mátyusi specialitás: Ótott tej
- Írta: Mátyusi-Mező Ernő
- Közzétéve Tájjellegű ételek
Egy fazékban a tejet felforralják, majd gyengébb tűzön tovább főzik mindaddig (kb. két három órán keresztül),míg a tej bőre meg nem sárgul.
Akkor a fazekat ruha közé teszik, hogy lassan hűljön ki. (Régen cserépszilkébe öntötték, és betették a ládába, az ócska ruha közé.) Amikor már csak langyos (több óra elteltével), friss tejet tejfellel kevernek össze, és azzal beoltják a forralt tejet, azaz hozzákeverik, és ismét állnihagyják.
Másnapra az ótott tej megsűrűsödik, a tejfelhez hasonlóvá válik.Közvetlenül fogyasztás előtt tejben főtt kukoricadarával vagy túróval keverik össze.
Aki a kásás ótott tejet szereti, az még a forralás utolsó szakaszában rizskását tesz a tejbe. Mindig ünnepi eledelnek számított, akár a tyúkleves vagy a töltött káposzta. Vasárnapi ebédként fogyasztják, vagy húsvét, pünkösd, karácsony második napján.
Betegágyas asszonynak szintén elvitték, míg divatban volt az enni vivés.
irta: Mátyusi Mező Ernő