Olgi nagyi receptjei: Szabolcsi töltött káposzta - Tormás káposzta
- Írta: Olgi nagyi
- Közzétéve Tájjellegű ételek
Nagyon vártam erre a napra, Olgi nagyi végre kiadta magából a töltött káposztája receptjét, sőt leírta a tormalevélbe töltött kukoricadarás füstölthús receptjét is! (elnézést mindenkitől, bár nincs köze a káposztához, de én csak jó szabolcsi szokás szerint tormás káposztának hívom. Mifelénk így készül a töltött káposzta.
1 fej vékony levelű káposzta, fél kg darált hús, fél kg rizsl 2-3 fej hagyma, 2 dl olaj, 1 ek piros paprika, őrölt bors, só, 1 ek ételízesítő, 2-3 cikk fokhagyma. Az olajon megfonnyasztom a felkockázott hagymát, sót is teszek rá, így nem ég oda. A tűzről lehúzva bele teszem az étel ízesítőt a piros paprikát, borsot. A több léről megmosott rizshez, hozzá adom a darált húst a paprikás olajat , sózom és jól össze dolgozom.
A forró vízben megfonnyasztott, le gerezdelt, hideg vízben lehűtött káposzta levelekbe tekerem. A lábas aljába füstölt hús, kolbász, zöld paprika, paradicsom, apró káposzta kerül. Most kelkáposztába tekertem.
Kukorica kásás, füstölt húsos is készült, torma levélbe tekerve.
Ebbe több fokhagymát teszek. A húst késsel pici kockákra vagdosom. A torma levelet le gerezdelem, mosom és forró ecetes vízbe épp, csak felfőzöm. Legalább fél órát ebben a lében áll.
Kisimítom egyenként és ebbe tekerem a kukorica kásás tölteléket. Annyi vízzel, ami ellepi felöntöm,mikor felfő, akkor kerül rá a paradicsom, mindkét esetben.
Egy kistányér kerül a tetejére nyomatéknak és rá a fedő.
Olgi nagyi receptjei megtalálhatók bloggeranyó blogjában itt!