Peterák - Ősi szatmári étel
- Írta: Bodnár Zsolt
- Közzétéve Tájjellegű ételek
Nagyné Vincze Sárikával beszélgettünk egyszer, és nagyon megdicsérte a honlapunkat, főleg a tájjellegű ételeket, és egyben felhívta a figyelmemet hogy a Peterákot, amit nagyari kislányként annyira szeretett még nem látta nálunk. Kutatásba kezdtem, és találtam is receptet, sőt videót is, amit meg lehet nézni a képre kattintva.
A képre kattintva megtekintheti az elkészítés videóját!
Hozzávalók: tojáshéj, rizs, darált hús, darált füstölt szalonna, 2-3 egész tojás, hagyma, fokhagyma, só bors, pirospaprika, vegyeszöldség, babérlevél, petrezselyemzöld, tej, tejföl, ecet
Elkészítés: Tojáshéjat gyüjtünk. Csak a tojás tetejét bontjuk ki felhasználáskor, így meg lehet majd tölteni.
Ha kb. 15-20 db összegyűlt, akkor sós vízben kifőzzük, ezzel fertőtlenítjük. A töltelékhez a rizst, húst, szalonnát, hagymát, fokhagymát, tojásokat és a fűszereket jól összedolgozzuk, megtöltjük a tojásokat. A zöldségeket feltesszük főni sok babérral és petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk, és pirospaprikával megszínezzük. Ha félig megfőtt, beletesszük a töltött tojásokat, és kb. még fél órát főzzük.
Tejből, tejfölből liszttel habarást készítünk, behabarjuk a levest, majd teszünk bele egy kanál ecetet. Legjobb másnap, mikor már összeérett.
forrás: mindmegette.hu
fotó: tudositok.hu