Cigánykáposzta
- Írta: Bodnár Zsolt
- Közzétéve Tájjellegű ételek
Hozzávalók 6 személyre:
egy 2-3 kg-os kövér tyúk,
1,5 kg szálas, savanyú káposzta,
2 evőkanál zsír,
2 evőkanál liszt, 1 evőkanál őrölt pirospaprika,
2-3 gerezd zúzott fokhagyma,
1 kávéskanál őrölt bors,
1 kávéskanál ételízesítő por,
10 dkg rizs,
5-8 dl víz, só.
Elkészítése:
A megtisztított kövér tyúkot 8-10 darabokra vágjuk, comb, szárny, hát, mell, és ételízesítős, sós vízben félpuhára főzzük. Levét leszűrjük, félretesszük. A hús felét egy nagyobb lábas aljára helyezzük, megborsozzuk, és egy sor káposztát ráterítünk. Ha túl savanyú, egyszer átmossuk. Erre megint húst teszünk, borsozzuk, és a tetejére szórjuk a maradék káposztát. Öntsük fel a félretett húslével, takaréklángon főzzük addig, amíg a hús és a káposzta is megpuhul. Adjuk hozzá a rizst, a zsírból meg a lisztből fokhagymával készített rántást, és óvatos forgatás mellett főzzük még 20 percig. Akkor tekinthetjük késznek, amikor a levét elfövi, és zsírját feladja ez a kitűnő egytálétel.