Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 18, 7:16

Jászsági töltöttkáposzta - recept

Beregi ember vagyok, nekem A TÖLTÖTTKÁPOSZTA eddig szatmár-beregi volt, vagyis apró, levélbe töltve, a végén nyakonöntve paradicsommal. Jász származású (Jaszin) feleségem mutatta ezt az ételt, azóta a mi töltött káposztánknak versenytársa akadt a kedvenceim között. Nálunk rendszeresen gerslivel készül, de finom rizzsel is.

jaszsagi toltottkaposzta

Hozzávalók:
50 dkg darált sertés lapocka, vagy más darált hús,
1 pár szelet füstölt szalonna
15 dkg rizs vagy árpa (gersli)
só, bors, szinező paprika, ételízesítő ízlés szerint
1 gerezd fokhagyma
1 kg szálas savanyú káposzta
2 ek liszt
1 ek olaj

Elkészítés:

A káposztát, ha túl savanyú átmossuk. A tölteléket elkészítjük: a darált hústhoz, hozzáadjuk a rizset (vagy árpát), fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával és ételízesítővel.

Egy lábos alját kirakjuk szalonnával, majd rátesszük a káposzta felét. A töltelékből maroknyi gombócokat készítünk, és egymás mellé helyezve rápakoljuk a káposztára (kis helyet hagyunk közöttük, mert dagadni fog). Végül rárakjuk a káposzta másik felét is, és felöntjük annyi vízzel, hogy pont ellepje. Ha több gombóc van, lehet rétegezni, csak minden sor alá kerüljön káposzta.

Amikor megdagadt a rizs/árpa (kb 1 óra) paprikás rántással összerottyantjuk, és már is tálalható.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280