Kati mama tájjellegű receptjei: káposztás nyögő
- Írta: Kati mama
- Közzétéve Tájjellegű ételek
A beregi túrós, vagy káposztás nyögő hasonlóan készül, mint a felvidéki étel, a túrós strapacky, azt hiszem, mindkettő valamilyen népies kifejezés lehet.
Télvíz idején a túró helyett káposztásan került az asztalra, de készítették hagymásan is. A népi hagyomány szerint "nyögve nyelőnek" is hívják, mert annyira finom, hogyha túl sokat eszik belőle az ember - akkor bizony megterheli a gyomrát.
Hozzávalók / 4 adag
40 dkg liszt, vagy kukorica dara
2 db tojás
40 dkg savanyú káposzta
15 dkg füstölt szalonna
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Elkészítés
A burgonyát megpucoljuk, majd lereszeljük. (Az a legjobb ha ehhez speciális krumplireszelőt használunk.) A lereszelt burgonyához kevés sót adunk, majd borsot, a két tojást, és elkeverjük a liszttel. Se túl sűrű, se túl lágy ne legyen a tészta, a fakanál álljon meg benne. Jól szaggatható legyen az állaga. A krumpli milyenségétől is függ, hogy mennyi lisztet vesz fel. Nem kell viszont nagyon kidolgozni, mert akkor nyúlóssá válik. A szalonnát apró kockákra vágjuk, majd megolvasztjuk egy nagyobb edényben. A zsírra rádobjuk a kinyomkodott és felaprított káposztát, sózzuk, borsozzuk, lefedve megpároljuk. Közben a tésztát lobogó sós vízben kiszaggatjuk, kisebb adagokban. Van aki deszkáról késsel, vagy kanállal szaggatja a tésztát a forró vízbe, de lehet nokedliszaggatót is használni. Hamar feljön a víz tetejére, ekkor szűrőkanállal kiszedjük, jöhet a következő adag.
A kifőtt tésztát, miután jól összekevertük a káposztával, szükség szerint még fűszerezzük, tűzálló tálba tesszük, majd a tetejére rátesszük a szalonnát is, és sütőben jól átpirítjuk.