Készítsünk mézes almalekvárt
- Írta: Bodnár Zsolt
- Közzétéve Tájjellegű ételek
Elkészítése sem igényel sok időt, ha csak néhány üveg lekvárt szeretnénk eltenni nem kell egész délután a konyhában állni, 1-1,5 óra alatt könnyen elkészülhetünk vele..
Hozzávalók (3 közepes méretű üveghez)
8 db nagyobb méretű Derecske Alma
3 db citrom
diónyi gyömbér
2 teáskanál fahéj
4 dl méz
1 csomag dzsemfix
Elkészítés
Mielőtt hozzákezdenénk a lekvár főzéséhez az első és legfontosabb teendőnk, hogy a befőttes üvegeket és a főzéshez szükséges eszközöket alaposan mossuk el és öblítsük ki!
Az almákat meghámozzuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Fontos, hogy a lekvárhoz csak friss és ép almákat válasszunk! Vágjunk félbe egy citromot, és minden lereszelt almára csorgassunk egy kis citromlevet, hogy az ne barnuljon meg. Amikor minden almát lereszeltünk adjuk hozzá a fahéjat és a mézet, majd kislyukú reszelőn reszeljük hozzá a gyömbért. Tegyük fel főni és időnként keverjük át. Ha már egyenletesen megpuhult botmixerrel még tetszés szerint pépesíthetünk rajta. Ezt követően adjuk hozzá a dzsemfixet, majd lassú tűzőn folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg az összes leve el nem fő. Minél szélesebb a főzőedény, annál gyorsabban párolog el az alma leve.
Kavargatás közben érdemes megkóstolni, ízlés szerint kiegészíthetjük még egy kis mézzel, minden attól függ, hogy mennyire édesek az almák és a méz. Amikor készen van, adagoljuk az előkészített üvegekbe, szorosan zárjuk le fém tetővel (figyeljünk oda, hogy az üvegek szája ne legyen lekváros), és fordítsuk a tetejükre őket. A jól felfőzött lekvárra nem szükséges tartósítószert tenni. Az utolsó fázis a dunsztolás, amihez néhány párnára és egy takaróra van szükség. A lekvárokat helyezzük szorosan egymás mellé, takarjuk be őket a párnákkal és a takaróval, majd hagyjuk így mindaddig, amíg teljesen ki nem hűlnek.