anigif

Bejelentkezés
Frissítve: 2017 Sep 21, 9:24

Kukuca vagy galamb, búbos, tubi, tuba, cinke, fecske, kukucs... Egy kalács sok névvel

Mindannyian ismerjük Nemes Nagy Ágnes versét, amely megénekli a karácsonyra kapott madár alakú kalácsot:

kukucaFotó:mindmegette.hu

Van egy kalács: kukuca,
friss kalácsból kalácsforma.
Azt mondják, ha jó leszek,
meg is kapom karácsonyra.

Azt mondják, hogy madárforma,
azért kapom karácsonyra.
Azt mondják, hogy szárnya van,
csőre van, és lába van,
frissen szabad kézbe vennem,
karácsonykor meleg madár
ülhet majd a tenyeremben.

Szeme helyén bors van.
Adják ide gyorsan!

De mi is ez a kukuca vagy csánt madárka, galamb, búbos, tubi, tuba, tubika, tubuka, bádics, cinke, fecske, kukucs?

Az élesztőből 1 kanál liszttel és 1 dl langyos tejjel kovászt készítünk. A lisztet beleöntjük egy tálba, elmorzsoljuk benne a zsírt vagy a margarint. Hozzáadjuk a sót, a cukrot meg az egyik tojást, és a maradék langyos tejjel bedagasztjuk.

A tészta kissé kemény, jól formázható legyen. Kétujjnyi vastag, 15-20 cm hosszú rudakat sodrunk belőle úgy, hogy az egyik végükön hagyunk egy kis gombócot. Úgy tekerjük fel, mint a csigát, végül a gombócot feligazítjuk a csiga tetejére. Ez lesz a „kukuca” feje. A fejére 2 szem borsból elkészítjük a szemét.

( Egy másik módszer, mint a fotón látszik Lisztezett gyúródeszkán a megkelt tésztából bejgli vastagságú hengert sodrunk, és kb. ujjnyi vastag darabokra vágjuk. Minden darabkából bő arasznyi rudakat sodrunk, és boggá kötjük. A bog egyik végén egy fejecskét alakítunk ki, kis csőrrel, és két oldalt 2 mazsolaszemmel. )

A tojást felverjük a kanálnyi őrölt mákkal, és szépen lekenjük vele a megformázott tésztát. 

Kivajazott tepsibe sorba rakjuk, és így hagyjuk 30 percig kelni. Előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt készre sütjük. Tejjel vagy kakaóval kitűnő reggeli vagy vacsora.

Források: mindmegette.huvidekize.huhagyomanyokhaza.hu