Maradék nélkül: így lehet pazarlásmentes a karácsony
- Írta: mti OS
- Közzétéve Országos hírek
Maradék nélkül: így lehet pazarlásmentes a karácsony - Magyarországon átlagosan 65 kg élelmiszerhulladékot termelünk egy évben fejenként, amelynek a fele elkerülhető lenne, vagyis pazarlás - olvasható a NÉBIH szerdán kiadott közleményében.
A karácsonyi időszakban az átlagosnál is több étel végzi a szemetesben: nem csupán a sütés-főzéssel járó elkerülhetetlen élelmiszerhulladékok – például tojáshéj – miatt, hanem sokszor a megmaradt készételek is a kukába kerülnek.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszerpazarlás-megelőzési programja, a Maradék nélkül összefoglalta azokat a legfontosabb tanácsokat, amelyek segíthetnek csökkenteni az ünnepeket kísérő élelmiszerpazarlást.
Alapigazság, hogy ne vásároljunk több élelmiszert, ne főzzünk többet és ne szedjünk ki többet a tányérunkra, mint amennyit biztosan meg tudunk enni maradék nélkül!
A hivatal weboldalán elérhető tájékoztatóban további olyan, kevés energiabefektetéssel is betartható tanácsok olvashatók, amelyekkel hatékonyan csökkenthetjük a pazarlást, ráadásul időt és pénzt is spórolhatunk. Szó esik többek között a tudatos tervezés fontosságáról, a hűtőszekrény "főszerepéről", de az alapvető élelmiszerbiztonsági szabályokról is.
A pazarlásmentes karácsonyi tanácsok (plakát formájában is) a Nébih és a Maradék nélkül program honlapján érhetők el.
MTI OS (Országos Sajtószolgálat)