Logo

Kulináris Olimpia aranyérmese a mátészalkai Szabó Sándor mestercukrász, a Grillázs Cukrászda tulajdonosa

A Kulináris Olimpiát minden negyedik évben rendezik meg, amikor is közel ötven nemzet több mint 2500 versenyzõje méri össze tudását. Idén a németországi Erfurt adott otthont a rangos eseménynek október 22. és 25. között.

Kulináris olimpia

ÖT MEGYÉNKBELI INDULÓ

Az olimpiára, melyen a világ legjobb cukrászai és szakácsai mérték össze tudásukat, ebben az évben 802 egyéni kiállító, 32 nemzeti válogatott, 20 junior nemzeti válogatott, 20 közétkeztetési csapat, 59 regionális csapat, illetve 85 gyümölcs- és zöldségszobrász érkezett a világ minden tájáról, hogy kiderüljön, kik a szakma legjobbjai.

Az pedig külön büszkeség, hogy a magyar színeket megyei szakemberek is képviselték, hiszen a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Nyíregyházi Szervezetének csapata is megmérettette magát a világversenyen: Szabó Sándor mestercukrász, a mátészalkai Grillázs Cukrászda tulajdonosa, Bereczki Attila mestercukrász, a fehérgyarmati Bereczki Cukrászat tulajdonosa, Konyári Sándor mesterszakács, királyi szakács, a nyírbátori Kakukk Étterem séfje, Cziránku István mesterszakács, a nyíregyházi Anno Étterem séfje és Huszár Tibor ifjú mesterszakács, a Korona Hotel séfje. Szoboszlai Gyula mesterszakács is elkísérte a versenyzõket. Beszélgetésünkkor még Erfurtban tartózkodott, így telefonon keresztül kérdeztük élményeikrõl...

MAGYAR ÉREMESŐ

A hangulat óriási volt. Rengeteg távol-keleti embert lehetett látni. Mindenki ott volt, aki a szakmában számít: többek között Mexikó, Portugália, Finnország, Norvégia, de Magyarországról is több csapat versenyzett, a zsûrik pedig szinte a világ összes országából jelen voltak, hogy értékeljék az ételeket Japántól egészen Srí Lankáig.

Szabó Sándor mestercukrász cukrászartisztikában indult, a virtuális kapcsolatok témában készítette el 1 méter 20 cm magas alkotását, amiért elnyerte az olimpiai aranyérmet.

A másik mestercukrászunknak, Bereczki Attilának a tiszavirágzás volt a témája, amiért diplomát kapott. Persze, a szakács kategóriában is remekeltek a versenyzõink.

Cziránku István mesterszakács diplomát kapott (olimpiai negyedik hely), Huszár Tibor mesterszakács ezüstöt, Konyári Sándor pedig szintén diplomát.

AZ ÚJSZERŰSÉGET IS ÉRTÉKELTÉK

A versenyzõk felkészülése több hónapot vett igénybe, hiszen nemcsak az ételek állagát és ízét értékelte a zsûri, hanem az újszerûséget, a konyhatechnológia korszerûségét, a formákat és a színek összhangját is.  Az érmek azonban bizonyítják: minden fáradságot megért a sok munka, hiszen a világ legjobbjai között voltak séfjeink.

forrás: nyiregyhaza.hu/Bruszel Dóra

©2016 Három Határ Hírei. Minden jog fenntartva.