Logo

Rigójancsi - te is szereted?

rigojancsi

"A név a híres cigányprímást, Rigó Jancsit (1859-1899) jelöli, akinek tiszteletére nevezték el a süteményt.

A legenda és a korabeli újságok tudósításai szerint, amikor Párizsban lépett fel a pákozdi születésű Rigó Jancsi, akkor annyira megigézte az épp ott lévő belga herceg feleségét (Chimay Caramon hercegnőt, aki egy amerikai milliomos lánya volt), hogy férjét otthagyta, és elszökött Rigó Jancsival; Jancsi szintén elhagyta feleségét a gyönyörű nőért. Kettejük románcáról a kor bulvársajtója részletesen beszámolt, melynek csúcspontja az 1896. évi esküvőjük volt. A szerelmes pár amikor Budapesten járt, akkor Jancsi kedveskedni akart mátkájának, akinek egy újfajta süteményt készíttetett egyik cukrász ismerősével. A cukrász barát pedig Jancsi kedvében akart járni, ezért az újszerű, csokoládés, piskótás és tejszínhabos süteményt Rigójancsinak nevezte el, ami a múlt század elején indult el hódító útjára."Forrás: Mátyás Szabolcs: Illik tudni mert magyarvagyok

Hozzávalók: egy 35×32 cm-es méretű tepsihez
A tésztához:
    7 db tojássárgája
    2 db tojás
    12 dkg liszt
    12 dkg cukor
    5 dkg vaj
    1 dkg kakaópor
    1 teáskanál sütőpor
    1 teáskanál vegyszermentes reszelt citromhéj
A bevonáshoz:
    20 dkg tortabevonó csokoládé   
A krémhez:
    6 dl tejszín
    7 dkg porcukor
    20 dkg étcsokoládé
    2 dkg zselatin
    A tálaláshoz:
    tejszínhab (el is maradhat)

Elkészítés:

180 fokra előmelegítjük a sütőnket. Kevert tésztát készítünk a tojássárgák, a tojások, liszt, a cukor, a vaj, a kakaópor és a citromhéj felhasználásával. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a kevert tésztát és megsütjük. A kihűlt tésztát hosszában kettévágjuk. Az egyik lapot bevonjuk olvasztott csokoládéval, ez lesz a teteje.

A krémhez a zselatint kb. fél dl langyos vízben feloldjuk. A csokoládét felolvasztjuk, langyosra hűtjük, majd a zselatinnal összekeverjük. A tejszínt a cukorral keményre verjük, és a csokoládés zselatinnal habosra keverjük. Az alsó lapra halmozzuk a krémet, vízbe mártott késsel elsimítjuk, majd a csokoládés lappal befedjük. Hűtőben jól kifagyasztjuk, majd kockákra vágjuk. Tejszínhabbal, csokoládéval díszítettem.

Forrás: mindmegette.hu
Megjegyzés: A receptet és a fotót Ditti56 küldte. Köszönjük!

 

©2016 Három Határ Hírei. Minden jog fenntartva.