anigif

Bejelentkezés
Frissítve: 2017 Sep 24, 7:53

Olvasóink küldték

Ficoco készítése Kláritól

Hogy mi az a Ficoco?
Csokoládés fügelekvár. Aki járt már Horvátországban és valaha is kóstolta ezt a klasszikus horvát édességet, az mindig vágyik rá.

ficoco 01


Kedves barátném kertjében az idén a fügefa úgy döntött, hogy roskadásig növeszti az ágain a fügét- és még most október elején is tele vannak az ágak növésben lévő fügécskékkel. Vajon kegyes lesz-e a fügefához az időjárásfelelős és hagyja -e megérni az összes gyümölcsöt?

No, de ami eddig megérett azt leszüretelte tündérkörösztanyám, én meg elvittem neki a ficoco receptemet.
Amikor előzetes bejelentés nélkül betoppantam hozzá- láss csodát- éppen fügét pucolt. Mondtam,  hogy hoztam mindent,  csak fügém nincs!

Tehát lássuk a hozzávalókat: 

fél kg füge 
2 evőkanál méz
1 teáskanál cukor (csak az íze végett) 
2 evőkanál jó minőségű kakaópor, vagy 10 dkg cukor nélküli csokoládé (ez utóbbi az ALDI-ban kapható)Vigyázat ez nem diabetikus csokoládé, hanem kifejezetten cukormentes! ebben nincs semmiféle édesítőszer.
5 cm-es vanília rúd kikapart belseje
esetlegesen 1 evőkanál rum (ez is csak az íze végett) 

A fügét azután mérjük meg, hogy  megmosva, leszárazva, külső héja vékonyan lehántva feldarabolva van. A fügét a mézzel, a cukorral és a vaníliával  összekeverjük egy lekvár főző edénybe, kb, 10 percig főzzük, egy botmixerrel egyneműsítjük, amikor már nincsenek benne nagyobb darabok, akkor jó. Belekeverjük a kakaót, vagy beledaraboljuk a cukormentes csokoládét, visszatesszük a tűzre és még kb. öt percig főzzük. Ha rumot is  akarunk bele, akkor itt végén kell azt is beletenni.
ficoco02

Forrón csavaros tetejű kisméretű  ( 2-2,5 dl -es) lekváros üvegekbe szedjük, tele legyen az üveg, majd azonnal lezárjuk a csavaros tetővel és kétszer háromszor fejre és talpra állítjuk váltakozva, hogy a benne rekedt levegő a forró lekváron haladjon át - ezzel teljes mértékben csírátlanítjuk, és így nem fog elromlani a ficoco-nk tartósítószer nélkül sem. Szárazdunsztba tesszük az üvegeket és két három napig ott is hagyjuk kihűlni. A csavaros tetőkön van egy kis pukli, amit ilyenkorra a vákum beszívott, és légmentesen zárva vannak az üvegeink. Ha a tető közepét megnyomjuk és nincs benyomható kis pukli hanem inkább homorú a tető közepe, mint domború- akkor jó.

 http://konyhaikezdetek.blogspot.hu/

Akácvirág szörp

Már régen meg akartam csinálni az akácvirág szörpöt de valahogy soha nem sikerült úgy ahogyan szerettem volna. A edenkert.hu-n találtam egy bodzaszörp receptet, ez alapján készítettem el.

akac

Töltött csuka, ahogy Misi szereti

A szombat hajnal a vízparton talált. Háromórányi fagyoskodás után mikor a nap már magasan járt, éppen azon járt az eszem, hogy miért keltem olyan korán amikor is jött az első kapásom. Rövid ideig tartó küzdelem nekem kedvezett, sikeresen szákoltam egy 57 centis 1, 8 kilós csukát. Ismét elkészíthettem kedvenc ételemet, a töltött csukát:

csuka6

Fejtett bab főzelék - fasírttal a legfinomabb

A fejtett bab őshazája Dél-Mexikó és Közép-Amerika, Európába kerülve hamar a szegény emberek kedvenc eledele lett. Kevés zsírt tartalmaz, kitűnő növényi eredetű fehérjeforrás, tele rostokkal és ásványi anyagokkal.

fejtettbab

Baklava - otthon elkészíthető keleti finomság

A baklava egy kiadós, édes süteményféle, számos közel-keleti és balkáni ország konyhájában megtalálható. A baklavát a törökök, arabok, görögök, örmények, bolgárok egyaránt saját hagyományos édességeik között tartják számon.

matyusi

Akácvirág szörp

Környékünkön is kibújtak az akác fehér virágai, ma jártam a Ricsikai erdőben és enyhén, de már érezhető a finom nektár illat.

Az akácvirágzással megkezdődött a szörpkészítés szezonja is. A legszimpatikusabb akácvirág szörp receptet a befozok.blog.hu oldalon találtuk!

akac