Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Mar 23, 19:51

Olvasói történetek

Akit a gépszíj sosem kapott el - Édesapánk története

Édesapánk, néhai SIMON ÁRON BARABÁSI lakos, 1909. január 7-én született Barabásban. Száz évvel ezelőtt a falunak ezt a részét, KISVÉGNEK hívták. Itt volt a család piciny pitvarból, s egy helyiségből álló háza.

simonValahol a GELÉNESI határban, az erdő szélén, valamikor 1954 körül. Egy közös összejövetele volt Vámosatyának, Gelénesnek, Barabásnak... (Édesapánk jobbra)

Újévi gondolatok neves személyektől Emberi Hangon

A gulácsi székhelyű, alig több mint három hónapja született Emberi Hangon az Életért Egyesületnek és az őket facebookon követőknek, valamint minden adományozónak és adományt kapónak írtak újévi gondolatokat neves személyek.

11Popper

Jusztus Józsefné: Gyertyák

Csend van! Csak a szél zúgása hallik, ahogy hordja a havat. Cudar idő van, de most van az ideje. Inkább most, mint márciusban - mondták az öregjeink. Bent jó meleg van, duruzsol a kályhában a tűz. Vagy talán a kis gyertyafény melegít így, mely a fenyőfán lobog békésen?

gyertya

Van valahol valaki aki csak rá vár!

Elég gyakran olvasok olyan posztokat, amikben a nők fikázzák a férfiakat vagy forditva. Sok embernek van rossz tapasztalata a másik nemmel kapcsolatban, és bizony akár évekig rányomja a bélyegét az ember életére.

 marika

Kremniczky Károlyné: Fogyókúrák

Először meg kell híznunk ahhoz, hogy tudjunk fogyókúrázni. A súlygyarapodás, az elhízás azért történik, mert  az ételekből többet eszünk a kelleténél.  A táplálékok finomak, etetik magukat.  Mi pedig elveszítjük a kontrollunkat az „elég” határán, átadjuk magunkat ennek a nagy, óriási élvezetnek, az evés örömének, szenvedélyének.

vacsora

Szentesték Gulácson gyermekkoromban

A falu közepén tör a magasba a torony, melynek tornyából szól a harang Istennek és embereknek egyaránt. Mögötte a templomhajó, mely robusztus, erős és hatalmas belsőtérrel épült. Épült azért, hogy padjaiban az oda betérő elcsendesedhessen és nyugalmat találva bizonyságra leljen, hogy Krisztus megszületett.

gulacs

Senkinek nincs olyan anyja, mint nekem!

Hete 1968 a 70-es évek elején ... Már akkor is voltak járóbabák, ha fogták a kezét lépegetett, és mondta hogy mama. Én csak álmodoztam róla, nekem olyan soha nem volt, de a szomszéd kislánynak Erikának igen.

babakocsi

... de ez női titok, ne mondd el senkinek!

Ezek a mai gyerekek olyan felvilágosultak, hogy már az ovisok is tudják, hogy nem a gólya hozza a kistesót, nem a vásáron veszik, ők már nagyon kicsi korukban el tudják mondani, játszani, hogyan kerül a pocaklakó anya hasába, nem úgy mint az én időmben.

nagylanyillusztráció

Hej te kismadár! Ne vidd el a búza kalászát! - Aratás az 1950-es években

Június végén, július elején szőkül a búza. A búzamező a természet egyik legszebb csodája. Nyáron a sárguló,  ringó, hullámzó búzatengert mezei virágok díszítik. A lila konkoly,  a  kék színű búzavirág és a piros pipacs. Csodás mezei csokrokat szedtünk belőle gyermekkoromban  a virágvázánkba.

1 aratok