Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Nov 14, 19:02

Receptek

Paradicsomos húsgombóc olaszosan

husgombocspagettivel

 

HOZZÁVALÓK

  • 1/2 kg darált sertshús
  • 1-2 szelet kenyér, vagy morzsa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 l paradicsomlé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fűszerek: só, oregánó, bazsalikom, rozmaring
  • 1 cs spagettitészta

ELKÉSZÍTÉS

  1. Az olajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát is.

  2. Felöntjük paradicsomlével, megfűszerezzük, majd alacsony hőmérsékleten krémes állagúra főzzük.

  3. Közben kinyomkodjuk a kenyeret, hozzáadjuk a húst, ráütjük a tojást és eloszlatunk benne megszórjuk a petrezselyemmel és kézzel jól összedolgozzuk.

  4. Kisméretű gombócokat formázunk, a szószba helyezve készre pároljuk.

    A gombócok ízét kiemelhetjük 2-3 dkg reszelt sajt hozzáadásával.

  • Írta: Bodnárné Varga Éva
  • Kategória: Receptek
  • Találatok: 267

A legfinomabb levendulás limonádé és keksz, hogy szép legyen a nyár

Mint tudjuk, a levendula nem csak finom, de nagyon hasznos is, hiszen 100-nál is több összetevőjének köszönhetően jó hatással van a szervezetünkre. Gombaellenes, antibakteriális hatású, kiváló égési sérülésekre, fájdalomcsillapító, és nem utolsó sorban stressz-csökkentő, nyugtató hatású.

levendulaskeksz01Levendulás keksz

Hozzávalók 

  • 1 evőkanálnyi szárított levendula virág
  • 2 tojás
  • 12 dkg puha vaj
  • 25 dkg liszt
  • 15-20 dkg cukor
  • 5-6 csepp 100%-os tisztaságú levendula illóolaj. (Ez el is maradhat )

Elkészítése

A vajat vegyük ki a hűtőből, hogy kellően megpuhuljon. Morzsoljuk le a levendula virágokat. A tepsit kikenjük vajjal vagy sütőpapírozzuk. A sütőt 180-200 C -ra előmelegítjük. A hozzávalókat tálba tesszük és összegyúrjuk. Kevés liszt kellhet még. Diónyi gombócokat formázunk. Kissé ellapítjuk. Tepsibe tesszük. Kissé távolabbra egymástól,mert nőnek egy picit. 20-25 db lesz belőle. Egy tepsire ráfér.

  • Írta: Bodnárné Varga Éva
  • Kategória: Receptek
  • Találatok: 542

Vasárnapi túrós kalács májusi cseresznyével

 
Héger Rudolf receptje
turoscsereszny
 
Elkészítjük az élesztöt,amelyhez egy kis lábasban 1 kocka élesztöt felfuttatunk 2,5 dcl langyos tejben,én adok hozzá egy csipet cukrot és lisztet is.Egy nagy tálba öszekeverünk 60-70 dkg sima lisztet 8 dkg porcukorral,csipet sóval,egy tasak sütöporral,2 egész tojást adunk hozzá és kettö tojás sárgáját,2,5 dcl olajat,1 tasak vaníliás cukrot,és egy citrom reszelt héját.Amikor az élesztönk felfutott,azt is hozzákeverjük.Nagyon finom ,levegös kelt tésztát készítünk.Ha felvesz még lisztet óvatosan adhatunk hozzá.Ezt követöen meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb 1,5 cm vastagságúra /ne túl vékonyra,hogy a levegö ne menjen ki belöle/ és kerek kalácsokat szaggatunk belöle.Sütöpapírral bélelt tepsire rakjuk öket,de ne túl közel mert picit megnönek,és letakarva szintén kelni hagyjuk /fontos/.Ezután egy kisebb üvegpohár aljával a közepébe mélyedést nyomunk eröteljesen és ebbe kerül a túrós töltelék.
A tölteléket pedig így készítem: 25 -30 dkg puha túrót összekeverünk 1 tasak vaníliás cukorral, egy reszelt citrom héjával,3 kanál vaníliás pudingporral,0,5 dcl tejjel és három kanál tejföllel.Ne legyen túl híg,arra vigyázzunk. A túró tetejére kimagozott májusi cseresznyeszemeket rakunk. Egypár kalács tetején a cseresznyére ,fahéjas cukrot is szórtam. Néhány kalácsra szederszemeket raktam,így a savanykás ízvilág került elötérbe. És pár darab kalács közepébe cukros tejfölt kanalaztam ,s fahéjjal hintettem meg.Ez is kiváló! A kalácsok széleit felvert tojással lekentem és elömelegített sütöben kb.170 C fokon,szép pirosra sütöttem.Ne legyen túl sütve. Amikor kivesszzük,akkor ne feledjük langyos vízzel a kalácsok széleit lekenni és konyharuhával 3 percre letakarni, ez garantálja hogy nagyon puhák lesznek. Ha marad, ami kétséges , akkor mindíg jól letakarva,becsomagolva tároljuk,mert így több napon keresztül is puha lesz. Jó étvágyat!
 
 
 
  • Írta: Bodnárné Varga Éva
  • Kategória: Receptek
  • Találatok: 643

Aranypanírban sült hekkfilé

 

Hamarosan itt a bikiniszezon, húsvét után egyébként is ránk fér egy kis diétás koszt. Ha már unod a csirkét, és kell egy kis változás próbáld ki a halat! A hal nagyon jó fehérjeforrás, és alacsony a szénhidrát tartalma, így fogyókúrázóknak tökéletes! Próbáld ki!

hekk aranypanirban 4

  • Írta: Bodnárné Varga Éva
  • Kategória: Receptek
  • Találatok: 833