1000x120px NK soros

Bejelentkezés
Frissítve: 2017 Nov 20, 18:56

Érdekességek

Csonka Bereg - a film már elérhető a legnagyobb videómegosztó portálon

Sára Sándor filmjében nem hadifoglyokról van szó, hanem olyan emberekről, akiket minden magyarázat és indoklás nélkül, egyszerűen csak elhurcoltak a szovjetek a beregi síkságról. - írta meg Zalán Vince 1989-ben a filmvilag folyóiratban.

csonka bereg

"E témaválasztás, amely szervesen illeszkedik a rendező – az elmúlt évtizedben tapasztalható – karakterisztikusan új törekvéseihez, még mai túlpolitizált világunkban is több mint figyelemre méltó. Nemcsak azzal, hogy (ismét) történelmünk újabb, úgynevezett fekete dobozának „titkát” fedi fel előttünk, nemcsak azért, mert hiteles arcokat láthatunk, hanem azért is, mert úgy beszél a múltról, hogy távlatos gondolkodásra kényszerít.

A közelképek artisztikuma, a világítás egyszerűsége, az interjúk természetes nyelvezete Móricz Zsigmond századeleji riportjait idézi. A szenvedő embert, akivel megtörténik a történelem; s magát a szenvedést, amelyet a háború zúdít a népekre.

A Csonka Bereg szovjetunióbeli kegyetlenkedésekről, irtózatokról, szovjet lágerekről, szovjet fogolytáborokról szól, amelyek környékén a sztálini diktatúra által megnyomorított, a második világháborúban kivérzett nép él. Ahol megosztani csak a nincset s a szenvedést lehet.

Hogy ennek a huszadik századbéli pokolnak hány köre van, azt megrendítően rajzolják elénk az egyes interjúalanyok minden képzeletet meghazudtoló láger-történetei. Ám maga az egész film nem csupán(?) elősorolja ezeket a történeteket, hanem – épp a gondos szerkesztés eredményeképpen – új minőségbe emelkedik: a jogtalanság, az elhurcolások, a lágerek, a bestializmus ellen pöröl.

Hiszen tudjuk, hogy az internálótáborok, a fogság, a lágerélet a történelem során soha nem voltak jóléti intézmények."

forrás: filmvilag.hu

 • Írta: Bodnár Zsolt
 • Kategória: Érdekességek
 • Találatok: 327

Már teljesítették a kívánságát Szeréna néninek

A századik életévét november 28-án tölti be Csatlós Ferencné Daróczi Szeréna, aki Gergelyiben született. A Vásárosnaményi Humán Szolgáltató Központ lakója egy éve. Az intézmény nagy izgalommal készül születésnapjának a megünneplésére.

csoportkep is keszult emlekbe a bazilika 1 500x333fotó:kelet.hu/magánarchívum

 • Írta: kelet.hu
 • Kategória: Érdekességek
 • Találatok: 194

Felavatták Bud Spencer szobrát a fővárosban

Bud Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli olasz színész egész alakos bronzszobrát, Tasnádi Szandra szobrászművész alkotását avatták fel ünnepélyes keretek között több száz érdeklődő előtt a budapesti Corvin sétányon 2017. november 11-én.

bud2

Az ünnepségen jelen volt Kocsis Máté Józsefváros polgármestere, Kárpáti György, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó valamint Diamante Pedersoli (Diamy Spencer) Bud Spencer fiatalabbik lánya.

bud1

MTI Fotók: Mónus Márton

 • Írta: mti
 • Kategória: Érdekességek
 • Találatok: 109

Újra otthon, a Beregben

Mindenszentek és halottak napja, a halottainkra való emlékezés ünnepe. Ilyenkor egyre gyakrabban gondolunk szeretteink, barátaink, ismerőseink közül azokra, akik már nincsenek közöttünk, csak az emlékeinkben, a szívünkben élnek.

bittner1

 • Írta: Bittner Erzsó
 • Kategória: Érdekességek
 • Találatok: 284

700x700px NK soros