anigif

Bejelentkezés
Frissítve: 2017 Sep 24, 7:53

Érdekességek

Pro Cultura Hungarica kitüntetést vehetett át Kálmán Yvonne

Édesapja, a világhírű Kálmán Imre munkássága és az operett mint magyar műfaj nemzetközi népszerűsítésének érdekében végzett több évtizedes tevékenységéért Pro Cultura Hungarica kitüntetést vehetett át Kálmán Yvonne a Parlamentben Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől pénteken. 

kalmanyvonnFotó: Máthé  Zoltán

 • Írta: Bodnárné Varga Éva
 • Kategória: Érdekességek
 • Találatok: 115

Nagyari Somfesztivál

Nagyar 2

Helyszín: Nagyar Óvoda mögötti füves terület

Program:

13:00 Megnyitó     Tárogatón játszik Veress Zoltán 

                           Köszöntőt mond Hadiné Guti Ibolya

                           Igét hirdet Gacsályi Gyula lelkész

13:15 Nagyari Somvirág Óvodások műsora

13:30 Kokas Banda és Napsugár hagyományőrző Gyerekcsoport

14:00 Történelmi Bajvívó Egyesület Diósd bemutatója

14:10 Szamosszegi Férfi Népdalkör

14:20 Nagyari Nyugdíjasklub

14:30 Csepregi Éva

15:00 Koltói Somfa Néptánc együttes

15:30 Árvalányhaj Hagyományőrző Egyesület

16:00 Somvirág Néptánc Együttes

16:15 POM POM lányok

16:30 Habiba Hastánccsoport

17:00 SZ-SZ-B megyei kutyás szolgálat bemutatója

17:30 Beregsurányi Nyugdíjasklub

18:00 SIHELL FERRY és HENNA

18:45 Tombola sorsolás

19:00 Kalapács

21:00 Tűzijáték

 

Kísérőprogramok:

SOMRÁDIÓ

SOM SÜTI VERSENY

VIDÁMPARK

BEREGI HATÁRŐRÖK HUSZÁRBANDÉRIUM

Belépő: felnőtteknek 500 Ft,  14 éves kor alatti gyermekek számára ingyenes

Műsorvezető: Papp Attila

Nagyar Község Önkormányzata és Képviselő-testülete nevében

Szeretettel várjuk Önt és kedves családját!

Hadiné Guti Ibolya Polgármester

 • Írta: Bodnárné Varga Éva
 • Kategória: Érdekességek
 • Találatok: 1237

Emléktáblák állítása „Csonka-Bereg” áldozatainak emlékére

A Szolyvai Emlékparkbizottság döntése értelmében az emlékparkbizottság felelős titkára, dr. Dupka György, Gulág-kutató által vezetett kutatócsoport – együttműködésben az önkormányzatokkal és a vallási közösségekkel, a Gulág Emlékbizottság támogatásával – 23 település eddig ismert 1725 áldozatának nevét örökíti meg emléktáblákon a Szolyvai Emlékparkban.

gulagfotó: mult-kor.hu

 • Írta: Nick Ferenc
 • Kategória: Érdekességek
 • Találatok: 4765

Zenei remekek a miskolci filmfesztivál programjában

A szeptember 8-án kezdődő 14. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál programja MusicDocs blokkjában a Beatles karrierjét éppúgy felidézik, mint Whitney Houston munkásságát és a Placebo nem mindennapi oroszországi turnéját - közölték a szervezők az MTI-vel hétfőn.

19656999 1401982039888485 5420738831991959734 n

acinefest

    Tájékoztatásuk szerint a fesztivál műfajokat bemutató szekciója, a CineGenre fókuszában - a western és a horror után - idén a modern musicalek állnak, válogatást nyújtanak a világ legjobb zenés filmjeiből.
    A programban éppúgy szerepel a Magyarországon ritkán látható francia klasszikus, a Catherine Deneuve és Gene Kelly főszereplésével készült A rochefort-i kisasszonyok, mint a Rocky Horror Picture Show, a Kabaré, a Hair, a Jézus Krisztus Szupersztár vagy a Napfény a jégen című magyar zenés film. 
    Az idei fesztivál nyitófilmje a Sörgyári capriccio lesz. Az alkotást a rendező, Jirí Menzel és a főszereplő, Magda Vásáryová jelenlétében vetítik. Az Oscar-díjas cseh rendező életműdíjat kap Miskolcon, a legendás színésznő és diplomata Magdaléna Vásáryová pedig a Jameson CineFest tavaly alapított Európa-díját veheti át a nyitóünnepségen.

MTI 2017. augusztus 21., hétfő 14:57

 • Írta: Bodnárné Varga Éva
 • Kategória: Érdekességek
 • Találatok: 144

Miss Tisza International: Rapács Gréta Nyerte a Tisza Királynője 2017 szépségversenyt

Szombat este a Miss Tisza International szépségversenyen tartalmas show műsor keretében választották meg  a Tisza Királynőjét és udvarhölgyeit. Az esemény a vízi sportok szerelmesei között a Tisza-tó Riviérájaként ismert Abádszalókon került megrendezésre 2017.augusztus 19-én.

Tisza Királynője 2017 k

A 8 döntős szépség több körben is megmutatta magát, végül Rapács Grétát választotta meg a következő tagok alkotta zsűri: Felleg Ticián (Nemzet Szépe Szépségverseny licenc tulajdonos), Antal Édua (Tisza Királynője 2016.), Kámán Anita (AVON-képviselő), Pete Brigitta (Bahama)  Sándor Tímea (Miss Tisza International szépség nagykövet) Balogh Gyula (Abádszalók, polgármester, a zsűri elnöke) és Újvári László (újságíró) A finálén a királynő és két udvarhölgye mellett egy közönségdíjast is ünnepelhettek a nézők Soós Kitti személyében. Király Evelin és Sipos Zsaklin pedig udvarhölgyek lettek.

A Tisza 2017 királynője címmel gazdagodott Rapács Gréta, aki először indult el ezen a versenyen és azonnal a csúcsra jutott.

„Még mindig nem hiszem el, hogy mind a kettő díjat megnyertem. Gyönyörű a magyaros ihletésű  párta, amit Antal Édua adott át. Ez az első Miss Tisza International verseny, amelyen indultam. Fárasztó nap volt de minden egyes percét nagyon élveztem. A versenyzőtársaim aranyosak voltak. Boldog vagyok, és köszönöm Aradi Lászlónak, hogy elindulhattam ezen a versenyen és mindent elkövetek, hogy méltó utódjuk legyek az előző királynőknek” - mondta Gréta

A versenyzők szebbnél szebb ruhákban vonultak fel. Óriási sikert arattak KOKA FASHION DESIGN ruhái, melyek ebben a formában először kerültek bemutatásra. Varázslatosak voltak az Újvári Marika művésznő közreműködésének köszönhető rendelkezésre bocsátott népművészeti ruhák. A művésznő lélekkel teli profi előadással szórakoztatta a jelenlévőket.

A finálén, ebben az évben először a háttérben Faragó Judit az egyre komolyabb eredményeket elérő Extreme Dance Team vezetője segítette, koordinálta a versenyzőket.  Azt est műsorvezetője  - a hölgyek nem kis örömére - Kautzky Armand volt.

Kovács Tünde

 • Írta: Kovács Tünde
 • Kategória: Érdekességek
 • Találatok: 417

Peszter büszke nagyecsedi származására

A mulatós szakmában egyre ismertebb Peszterrel beszélgettem. Újpesten egy hangulatos kávézóban találkoztunk. Hallomásból már ismertük egymást, de ez volt az első személyes találkozás. A tőle megszokott gyönyörű frizurával és elegáns sminkben érkezett.

received 780732945431321

 • Írta: Patak Gábor Gaba
 • Kategória: Érdekességek
 • Találatok: 1791

A következő James Bond filmben ismét Daniel Craig a 007-es

Washington, 2017. augusztus 16., szerda (MTI) - Daniel Craig egy amerikai tévéműsorban megerősítette: ő játssza a 007-es ügynököt a Bond-sorozat legújabb, 25. darabjában - írta a The Hollywood Reporter.

Daniel Craig

    A kedd éjszakai Late Show-ban Stephen Colbert műsorvezető kérdésére a filmsztár hivatalosan is bejelentette visszatérését.
    Craiget korábban is hírbe hozták a készülő produkcióval kapcsolatban, de személyesen sosem erősítette meg az értesüléseket a keddi adásig. Hozzátette, hogy ez lesz az utolsó alkalom, hogy a legendás titkosügynököt alakítja.
    "Látványos búcsút szeretnék, alig várom már" - mondta Colbertnek.
    Kedd délelőtt egy bostoni rádiónak még arról beszélt, hogy "nincs végső döntés". A Late Show-ban aztán bocsánatot kért mindazoktól, akiknek aznap interjút adott, de a döntést Colbert show-jában akarta bejelenteni.
    A 49 éves angol színész a 2006-ban bemutatott Casino Royalban alakította először Bondot, azóta a széria három darabjában (A Quantum csendje, 007 - Skyfall, 007 Spectre: A Fantom visszatér) szerepelt.

Forrás: MTI

 • Írta: Bodnárné Varga Éva
 • Kategória: Érdekességek
 • Találatok: 148

Minden egyetemet végzett nő neki köszönheti a diplomáját

50 esztendős volt, ráadásul nő. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő húsz évig küzdött ...

.hugonnaiv

A budapesti tudományegyetemen 1897. május 14-én a szokásos formaságok között adták át a doktori diplomákat. Az avatási szertartáson mégis számos újságíró tolongott a teremben. A hat fekete frakkos fiatalember mellett álló hetedik doktorjelöltre voltak kíváncsiak, aki határozott hangon olvasta fel a doktori eskü szövegét. Ő szürke selyem ruhát viselt, 50 esztendős volt, ráadásul nő. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő húsz évig küzdött azért, hogy nők is szerezhessenek diplomát Magyarországon. Először kinevették, és megpróbálták bebizonyítani, hogy a nők alkalmatlanok a tudományos pályára, végül bürokratikus akadályokat gördítettek elé. Nem adta fel, emelt fővel csinálta végig a megalázó eljárásokat, csak hogy gyógyíthasson. És közben a nők jogainak elszánt szószólója lett. Minden egyetemet végzett magyar nő neki köszönheti a diplomáját.

Egy elszegényedő grófi család ötödik gyermekeként született. Amikor 16 évesen befejezte a bentlakásos leányiskolát, el is érte a legmagasabb iskolai végzettséget, amit egy nő akkoriban Magyarországon megszerezhetett. Pedig a fiatal lány nagyon érdeklődött a világ iránt, különösen a gyorsan fejlődő természettudomány nyűgözte le. Egy nem túl gazdag arisztokrata lány azonban túl sokáig nem ábrándozhatott ekkoriban: 18 éves korában Vilmát férjhez adták Szilassy György földbirtokoshoz. Szinte azonnal teherbe esett, s talán a nehéz szülés hatására kezdett érdeklődni a nőgyógyászat és az orvostudomány iránt. Érdeklődése nem csak otthon számított veszedelmes bolondériának. Nagyjából ekkor, 1864-ben Madách Imre akadémia székfoglaló beszédében kifejtette, hogy a nő életelve a férfitól való függés: „a nő korábban fejlődik, de teljes férfiú érettségre sohasem jut: könnyebben tanul és felfog, de híján van a teremtő géniusznak. Dilettáns marad és soha a művészetet és tudományt előre nem viszi.” Az otthon önmagát képző nő már 25 éves volt, amikor 1872-ben férje egy újságcikket olvasott fel neki arról, hogy Svájcban a nők előtt is megnyitották az egyetemek kapuit. Hugonnai Vilma még aznap összecsomagolt, és beiratkozott a zürichi egyetem orvosi karára. Nem engedték meg neki, hogy hatéves fiát is magával vigye, és sem férje, sem édesapja nem adott neki semmilyen anyagi támogatást. A grófnőnek ezért folyamatosan dolgoznia kellett a tanulás mellett, az egyetem klinikáján lett szülésznő és ápolónő. Gyerekét csak az iskolai szünetekben láthatta. 1879. február 3-án kiváló eredménnyel védte meg diplomáját, orvosi gyakorlatát egy zürichi kórház sebészetén folytatta. Gyors karrier várt volna rá Svájcban, de ő hazavágyott a fiához és 1880 februárjában visszatért Magyarországra. 

Itthon svájci diplomája nem volt érvényes, ezért oklevél-honosítási kérelemmel fordult a budapesti orvosi kar tanári testületéhez. Az egyetem tudta, hogy az eljárás precedensnek számít, s ha a kérelemnek helyt adnak, az orvosi pálya megnyílik a nők előtt. A professzorok a kormánytól kértek útmutatást. Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszter a fennálló törvényekre hivatkozva söpörte le a kérdést az asztalról. Először arra, hogy Hugonnai Vilmának középfokú végzettsége nincsen, csak diplomája. Az akkor már 34 éves asszony válaszul – második nőként Magyarországon – letette az érettségi vizsgát. A miniszter ezután már arra hivatkozott, hogy a koedukált felsőoktatásnak nincs jogszabályi lehetősége: „Bármennyire óhajtom is a női oktatás emelését – egyetemek a nők számára nem fognak nyittatni.” Hugonnai Vilmát nem törte meg az elutasítás. Kétszer is audienciát kért Treforttól, hogy személyesen próbálja meggyőzni. A miniszter azzal érvelt, hogy a tudományos pályára kerülő nők felforgatnák az államot, és zavart okoznának a tudományos életben. A grófnő nemzetközi példákra hivatkozva levélben utasította vissza ezt az elképzelést, mire Trefort kiskaput ajánlott neki: végezze el a bábaképzőt, majd kezdjen el orvosként dolgozni honosított diploma nélkül, senki nem fogja megbüntetni. Hugonnai Vilma azonban nem akart kivétel lenni egy számára elfogadhatatlan rendszerben. Valóban beiratkozott a bábaképzőre, de oklevele megszerzése után csak szülésznőként működött.

Férje nem örült, hogy Vilma dolgozni kezdett, különösen annak nem, hogy önálló keresete lett. A házaspár konfliktusai sokasodtak, így végül 1884-ben elváltak. Hugonnai Vilma ekkor már a női egyenjogúság szószólójának is számított. Az őt körülvevő elutasító légkör ellenére nem sokáig maradt társtalan. Maga is meglepődött, amikor szülésznői rendelőjét egy férfi kereste fel. Wartha Vince 40 éves vegyészprofesszor ízületi bántalmai miatt kért tanácsot. Hugonnai Vilma valószínűleg sikeresen tudta enyhíteni a panaszokat, mert a vegyész úgy döntött, hogy az egész életét vele szeretné leélni. 1887-ben tartották az esküvőt. Wartha egyike volt a legsokoldalúbb magyar tudósoknak, egyebek mellett az ő nevéhez fűződött a pécsi Zsolnay-gyárban az eozin alapú mázkészítés kifejlesztése. Kifejezetten örült neki, hogy felesége is tudományos pályát választott, és egyenrangú szellemi partnerek lehetnek. Rábeszélte Vilmát, hogy hagyjon fel szülésznői gyakorlatával, de teljesen más okból, mint az első férje: azt akarta elérni, hogy az asszony minden idejét a tudománynak és a nőmozgalomnak szentelhesse. Nem sokáig éltek kettesben, a feleség – a társadalmi konvenciókra megint csak fittyet hányva – 40 éves korában egy kislánynak adott életet. Továbbra sem adta fel orvosi oklevelének elismertetését, amelyet ekkor már egyre többen szimbolikus jelentőségű ügynek tekintettek. Tucatnyi cikke, bátor kiállása végül hozzájárult ahhoz, hogy a kormány 1895-ben rendeletet alkotott a nők bölcsészeti, orvosi és gyógyszerészeti képzéséről. Azonnal újból kérte zürichi oklevelének elismertetését. Ismét várnia kellett, hosszas procedúra kezdődött, amelynek során előírták neki három szigorlat letételét. Hugonnai Vilmát 1897-ben, csaknem két évtizeddel svájci diplomájának megszerzése után avatták doktorrá.

Bár azt hihette, hogy diplomája megszerzésével harca lezárult, tévedett. Hol egy országgyűlési képviselő, hol egy egyetemi tanár intézett kirohanást a tudományos pályát megcélzó nők ellen, Hugonnai válaszul megírta A nőmozgalom Magyarországon című tanulmányát, amelyben részletes ellenérveket hoz fel a nőemancipáció ellenfeleivel szemben. Cikkeket írt a nők és gyermekek egészségvédelméről, a női munkáról, és részt vett leánygimnáziumok szervezésében is. Kiállásáért továbbra is rengeteg megaláztatást kellett elviselnie. Egészen a világháborúig kellett várni, hogy megtörjön az ellenállás, hiszen a sebesültek ellátásában mindenkire szükség volt. Ezért Hugonnai Vilma 1914-ben, 67 évesen elvégezte a katonaorvosi tanfolyamot, és felhívást intézett a pályatársnőihez, hogy kövessék példáját. Összesen 84 orvosnő csatlakozott, szinte mindenki, aki addig Magyarországon diplomát szerzett. Ezután Hugonnai ápolónők és női orvosok bevonásával betegmegfigyelő állomásokat hozott létre több városban, amiért katonai kitüntetésben is részesült. Amire elérte célját, hogy az orvosnőket elfogadja a társadalom, már újra egyedül volt. Előbb kamaszkorú lánya halt meg súlyos betegségben, majd 1914-ben a férjét is elveszítette. 

Hivatásának gyakorlásáért vívott harcával már életében jelképpé vált. Krúdy Gyula 1918-ban így jellemezte egy nőalakját: „szegény tanulni szeretett volna, mint Hugonnai Vilma, ki példaképe volt minden fiatal leánynak.” Mégis, a tanulni vágyó lányok példaképének élete végén azzal kellett szembesülnie, hogy az egyetemi keretszámokat szabályozó numerus clausus törvényben a zsidók és más kisebbségek mellett a nők továbbtanulását is jelentősen korlátozzák. Amikor az első magyar orvosnő 1922-ben meghalt, az orvosi szaklapok – amelyek pedig minden ismert pályatársuk halálhírét közölték – egyetlen nekrológgal sem emlékeztek meg róla.

Rorrás: mindenegyben.com

 

 • Írta: Bodnárné Varga Éva
 • Kategória: Érdekességek
 • Találatok: 274

A NASA Bolygóvédelmi tisztet keres, aki megvédi a Földet az idegenektől

Ha a munkakör a neve alapján nem lett volna elég csábító, akkor azt is eláruljuk, hogy a világon csupán kettő van belőlük, és havonta akár 4,6 millió forintot is lehet keresni bolygóvédelmi tisztként. Akinek az a feladata, hogy megvédje a Földet az idegen életformák támadásától.

1

 • Írta: Bodnár Zsolt
 • Kategória: Érdekességek
 • Találatok: 193

55 idézet a ma 55 éve meghalt Marilyn Monroe-tól

Ha olyan kedve volt, Marilyn Monroe szerette játszani a buta szőkét, de ma már tudjuk, hogy az álca egy érzékeny és intelligens nőt rejtett, akinek érdemes volt figyelni a mondanivalójára. Mert volt neki, méghozzá bőven. Az alábbi idézetekkel a ma 55 éve gyógyszer-túladagolásban elhunyt legenda előtt tisztelgünk.

1

(fotó: Getty Images)

 • Írta: Bodnár Zsolt
 • Kategória: Érdekességek
 • Találatok: 324