Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 5, 6:53

Szerkesztőnkre is rápróbáltak a telefonos bankkártyacsalók... kétszer is

Ki gondolná, hogy a telefon túloldalán egy kedves női, vagy éppen egy karakteres, jó kiállású férfi hang éppen arra készül, hogy kiürítse a bankszámlánkat?

telefonos csalo

Szerkesztőnknek mindkét hanggal volt dolga, sőt a beszélgetés hátterében még sok telefonáló volt hallható, így vélhetően nem egy magányos elkövetőről, hanem jól szervezett bűnözői csoportról van szó.

A délelőtt 10 környékén érkező hívások "kedves" hangjai először bemutatkoztak, elmonták melyik banktól hívnak, majd közölték, hogy a beszélgetésről hangfelvétel készül és jelezték, hogy az elmúlt órában három átutalás is történt 90.000 forint értékben a bankszámlájáról. Megkérdezték "Ön volt, vagy esetleg valamelyik rokona?"!!!

Már az első híváskor szerkesztőnk átlátta a helyzetet (tegye így Ön is), és közölte, hogy az adott bankkal semmilyen kapcsolata nincs... hosszú hallgatás után megszakadt a vonal.

A második hívás a következő napon már nem volt ilyen hosszú, miután szerkesztőnk megkapta az információkat (bemutatkozás, hangfelvétel, banknév (egy másik bank neve) és gyanús átutalások) szerkesztőnk közölte, hogy töröljék az adatbázisukból ezt a telefonszámot.... abban a pillanatban megszakadt a vonal.

Lényeg, hogy telefonon ismeretlen személynek soha ne adja meg a bankkártya adatait, ha ilyen telefonhívást kap, azonnal nyomja ki a telefont.

Ha valaki a CVC kódot (a bankkártya hátoldalán lévő három számot) kéri Öntől telefonon, semmiképpen ne adja meg, az a kód főleg internetes vásárláskor, megrendelésekor szükséges, telefonon SOHA!!!

Ha ismeretlen személynek már megadta a bankkártyája számát (azzal nem sok mindent ér el, maximum 15.000 forintig vásárolni tud vele, bár sok embernek ez is rengeteg pénz), telefonon semmiképpen ne adja meg a PIN kódot.

MÉG AKKOR SEM HA A TELEFONBAN VALAKI BANKI ALKALMAZOTTNAK ADJA KI MAGÁT!

A bankkártya PIN kódjára főleg akkor van szükség, ha "érintős" vásárláskor átlépjük a 15.000 forintos keretet (néha véletlenszerűen kis összegnél is kérhetik), vagy banki pénzkiadó automatából veszünk ki pénzt.

BÁRKI IS HÍVJA ÖNT, HOGY VALAKI UTALT A SZÁMLÁJÓRÓL, NE IJEDJEN MEG, SZAKÍTSA MEG A HÍVÁST, MERT CSALÓVAL VAN DOLGA!

Mit tehet még? Értesítse a bankját, vagy a rendőrséget, adja meg nekik a csaló telefonszámát.

Ha esetleg mégis megadta a csalóknak bankkártya számát, a CVC kódot vagy a PIN kódot, hívja fel a bankkártya hátoldalán található telefonszámok egyikét és zároltassa (tiltsa le) a számláját ... amíg még van rajta pénz!!!

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280