Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 5, 6:53

Volt mikor a naményi vásárt Gergelyiben tartották

Manapság az ajándékvásárlás egy könnyű foglalatosság, az ember előveszi a telefonját, és pár pillanat múlva már meg is rendeli a vágyott terméket, vagy a meglepetést és két napon belül a boxban megtalálja.

regi.vasar foto

Nem volt ez mindig így, korábban a plázákban, bevásárlóközpontokban bolyongott az ember, még korábban az áruházakban, de ha valaki még a múlt század elején igazán jó dolgokat akart venni, vásárba kellett annak menni.

Környékünkön nagy híre volt a naményi vásárnak, Szabolcs, Szatmár és Bereg árusai és vásárlói találkoztak ezen a helyen, már amikor meg tudták tartani... mert hát 1885-ben a naményi karácsonyi vársár nem úgy sikeredett, ahogyan az el volt tervezve, és ennek a kis beregi falvak, Gergelyi és a közeli Ugornya lakossága örült a legjobban.

A krónikás ezt a történetet a Bereg hetilap december 20-i számában jegyezte fel:

"Múlt hétfőn olyasmi történt, amit méltó a krónikaírónak feljegyezni. A Tisza árja miatt az átkelés lehetetlen lévén, a naményi vásárra menő bereg megyei közönség Gergelyinél megtorlódott s az éppen jelenlevő szolgabiró engedelméből ott tartották meg a vásárt és pedig oly sikeresen, hogy a beregszászi mesteremberek minden készletöket kiárulták.

nameny11

Különösen a csizmadiák oly szerencsések voltak, hogy áruikat a legrövidebb idő alatt szétkapkodták. Minden volt kicsiben, sőt még marhavásár is tartatott. Túl a vízen pedig mint mondják — a szatmári és szabolcsi közönség szintén élénk forgalmú vásárt csapott. —Sajátságosan jellemző, hogy ezen a napon, midőn a vásárosok nem tudtak a túloldalra jutni, a bírósági végrehajtó nem csak szerét ejtette az átkelésnek, sőt végrehajtást is foganatosított Naményban."

namenyi vasar gergelyiben

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280