Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Mar 19, 8:43

Puri - indiai kenyér, azaz zsiradékban sült lepény

A puri a leggyorsabban elkészíthető indiai lepényféle.  Elkészítése a kezdő szakácsok számára sem nehéz feladat, jártasabbak hatalmas üstökben akár huszat is képesek egyszerre (azaz 4-5 perc alatt) megsütni! Ízletes csemegeként akár magában is fogyaszthatjuk mártásokkal, szószokkal, zöldségekkel körítve, de legfőképpen főzelékételekhez, levesekhez, főtt ételekkel ajánljuk kiegészítőként. Porcukorral meghintve, lekvárral vagy csokoládészosszal ízletes édességet kreálhatunk belőle.

puri

Hozzávalók:
25 dkg teljes kiőrlésű liszt,
10 dkg fehér liszt,
1/2 kk só,
1 ek olaj,
1,75 dl meleg víz,
olaj a sütéshez

A sót és a kétfajta lisztet elkeverjük, majd hozzáadjuk az olajat, amivel szintén összekeverjük. Lassanként hozzáadjuk a vizet. Ízlés szerint fűszereket is adhatunk a tésztához. Vajas kézzel 5-8 percig gyúrjuk. Fényes, kemény tésztát kapunk. A ghít felmelegítjük.

Közben a tésztát 16 gombócra osztjuk és egy kis ghí vagy olaj segítségével kerek, egyenletes vastagságú kis lepénykéket sodrunk belőlük. (Ne használjunk lisztet, mert a lepényekről lehulló liszt beszennyezné a zsiradékot.) A forró zsiradékba belecsúsztatunk egy lepénykét, óvatosan, hogy nehogy megégessük az ujjunkat. Pár másodperc múlva a felszínre emelkedik. Azonnal finoman nyomkodjuk le egy lukacsos kanál hátuljával.

Luftballonszerűen fel fog fúvódni. Fordítsuk meg, és süssük a másik oldalát további 30 másodpercig, aztán egy szűrőben vagy szalvétán csöpögtessük le róla a felesleges zsiradékot. Ugyanígy járunk el valamennyi purival.

forrás: krisnavolgy.hu

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280