Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Sep 21, 13:49

Vasárnapi túrós kalács májusi cseresznyével

  • Közzétéve Receptek
 
Héger Rudolf receptje
turoscsereszny
 
Elkészítjük az élesztöt,amelyhez egy kis lábasban 1 kocka élesztöt felfuttatunk 2,5 dcl langyos tejben,én adok hozzá egy csipet cukrot és lisztet is.Egy nagy tálba öszekeverünk 60-70 dkg sima lisztet 8 dkg porcukorral,csipet sóval,egy tasak sütöporral,2 egész tojást adunk hozzá és kettö tojás sárgáját,2,5 dcl olajat,1 tasak vaníliás cukrot,és egy citrom reszelt héját.Amikor az élesztönk felfutott,azt is hozzákeverjük.Nagyon finom ,levegös kelt tésztát készítünk.Ha felvesz még lisztet óvatosan adhatunk hozzá.Ezt követöen meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb 1,5 cm vastagságúra /ne túl vékonyra,hogy a levegö ne menjen ki belöle/ és kerek kalácsokat szaggatunk belöle.Sütöpapírral bélelt tepsire rakjuk öket,de ne túl közel mert picit megnönek,és letakarva szintén kelni hagyjuk /fontos/.Ezután egy kisebb üvegpohár aljával a közepébe mélyedést nyomunk eröteljesen és ebbe kerül a túrós töltelék.
A tölteléket pedig így készítem: 25 -30 dkg puha túrót összekeverünk 1 tasak vaníliás cukorral, egy reszelt citrom héjával,3 kanál vaníliás pudingporral,0,5 dcl tejjel és három kanál tejföllel.Ne legyen túl híg,arra vigyázzunk. A túró tetejére kimagozott májusi cseresznyeszemeket rakunk. Egypár kalács tetején a cseresznyére ,fahéjas cukrot is szórtam. Néhány kalácsra szederszemeket raktam,így a savanykás ízvilág került elötérbe. És pár darab kalács közepébe cukros tejfölt kanalaztam ,s fahéjjal hintettem meg.Ez is kiváló! A kalácsok széleit felvert tojással lekentem és elömelegített sütöben kb.170 C fokon,szép pirosra sütöttem.Ne legyen túl sütve. Amikor kivesszzük,akkor ne feledjük langyos vízzel a kalácsok széleit lekenni és konyharuhával 3 percre letakarni, ez garantálja hogy nagyon puhák lesznek. Ha marad, ami kétséges , akkor mindíg jól letakarva,becsomagolva tároljuk,mert így több napon keresztül is puha lesz. Jó étvágyat!