Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 27, 4:54

Csöröge fánk, eredeti recept

Ha azt halljuk fánk, az embernek mindig a kis kerek, puha és aranysárgára pirult szalagos, “farsangi” fánk jut az eszébe. Ha kicsit jobban belemerülünk a témába rá kell jönnünk, hogy rengeteg fánk-fajta létezik kerek e világon, ha nem is mind “kerek”.

csoroge fank

A legrégebbi és egyik legfinomabb fánk a herőce vagy ismertebb nevén a csöröge. De ne tévesszen meg senkit se, ha forgács fánkként próbálja álcázni magát. Bárhogy hívjuk is, hihetetlenül jóízű, könnyen és gyorsan elkészíthető finomság.

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 4 dkg porcukor
  • 6 db tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 3 dl zsíros tejföl
  • egy csipet só
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd az összes többi hozzávalóval szép, jól kidolgozott tésztát gyúrunk. Addig gyúrjuk amíg a tészta felszíne fényes és sima lesz. Ekkor becsomagoljuk nejlonzacskóba és a hűtőben fél órát pihentetjük.
  2. A tésztánkat enyhén lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra (jó késfoknyi vastagságra) kinyújtjuk és csörögevágóval (metszőacéllal) háromszög alakúra vágjuk. Minden háromszög közepét hosszanti irányba bevagdaljuk úgy, hogy a szélektől legalább egy-egy ujjnyi távolság maradjon és a háromszög leghosszabb csúcsát áthúzzuk a bemetszésen.
  3. Ezután bő, forró olajban kisütjük a csörögéket. Egyszerre többet is tehetünk az olajba, de kényelmesen férjenek el egymás mellett a lábasban. A sütésnél nagyon kell ügyelni, mert rendkívül hamar megpirulnak és hamar meg is éghetnek!. Ne süssük túl sokáig őket, mert könnyen kiszáradhatnak! A csöröge csak akkor marad ropogós, ha gyorsan tud kisülni.
  4. A kész csörögéket még melegen szórjuk meg porcukorral és baracklekvárba mártogatva fogyasszuk.

Tipp

Tehetünk a tésztába 1 evőkanálnyi fehér színű rumot vagy konyakot is. Ha kicsit levegősebbre szeretnénk sütni, tegyünk a tésztába egy csipet szódabikarbónát vagy sütőport. A kész csörögéket megszórhatjuk akár fahéjas porcukorral is.

Forrás: egycsipetbereg.wordpress.com

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280