Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 2, 21:47

Ezt láttam, ezt ettem Szatmárban... Könyvbemutató a Hajó étteremben

  • Közzétéve Életmód

Egy egészen egyedi hangulatú, csodálatos fekvésű, tóparti vendéglátóhely, a „HAJÓ Étterem” volt a helyszíne a megyeszékhelyen, egy immáron harmadik, bővített kiadását megélő kötet, nyilvános sajtó bemutatójának, a Balogh Géza-Erdélyi Ferenc szerzőpáros, ”Ezt láttam, ezt ettem Szatmárban” című kötetének.

bemutató 1A szerzőpáros Erdélyi Ferenc (b) és Balogh Géza (j) Szabó Istvánnal a Megyei Közgyűlés alelnökével a Bujtosi-tó előtt

Két Ópályiban felcseperedő legény, életre szóló barátságának, ismeretségének a „gyümölcse” is valahol ez a kötet, két tiszteletreméltó életpályát bejáró sikeres ember alkotása, akik soha nem felejtették el azt, hogy honnan indultak, hogy mit adott számukra a szülőházuk, a szülőfalujuk, az a tájegység, ahol Ők életük kezdeti szakaszán, mindazt megkapták, amit megbecsülve, s tiszteletben tartva, mindig is igyekeztek mindketten ápolni, megőrizni. Őszinte leszek: amióta csak kézbe vehettem, engem szó szerint „beszippantott” ez a kötet…….


Ennek a műnek, meghatározó eleme a gasztronómia, de korántsem a mai gasztrodivatnak megfelelésről van itt szó, mint sokkal inkább egy olyan érték megőrzéséről, megörökítéséről, közkinccsé tételéről, amit akár a feledés fátyla is beboríthatna, ha nem lennének ilyen „őrzői”, mint Balogh Géza és Erdélyi Ferenc.

bemutató 2

Nem kizárólag csak egy adott tájegység, de nyugodt szívvel ki merem jelenteni, hogy az egyetemes magyar kultúrának is része az, hogy ez az ízvilág, ezek a receptek, ne kerülhessenek elfeledésre, őrizzük meg, s legyen élő része, nagyon sok családban, a mai időkben is az étkezésnek. Olcsó alapanyagokból, gyorsan elkészíthető, s laktató, ízletes, egyben egészen egyedi ízvilágú étkek ezek, amelyeket semmiféleképpen sem lenne szabad elfelednünk. S ehhez párosul több település értékeinek, örökségének, a megörökítése, megismertetése is, mindazokkal, akik kézbe veszik ezt a könyvet.

Nekem ismét élővé tette a gyermekkoromat, a feledhetetlen „Botpaládi nyarak” emlékét a nagyszüleimnél, amihez azok az ételek, azok az ízek, ugyanúgy hozzátartoztak, mint az ott élő egyszerű, de roppant értékes, szerethető emberek, mint amilyen emberek lakják hosszú-hosszú ideje, egész Szatmár-Bereget.

bemutató 3Újságírók, gasztrobloggerek, könyvtárosok és érdeklődők a könyvbemutatón

A könyvbemutató Nyíregyházán, jóízű étkezéssel zárult, volt káposztás paszulyleves, kötött tészta leves, derelye, lapcsánka, málékásás töltött káposzta, tepertős-szilavalekváros kifli, s igazi kuriózumként, az ugyancsak egészen elképesztően finom paradicsomos szelet. S lerítt a szerzőpárosról, hogy tiszta szívükből örültek annak, hogy ízlett a vendégeknek, mi több „elvarázsolta” Őket az a gasztronómia, aminek Ők kötetükkel igyekeztek a megőrzőivé válni.

bemutató 4Baracsi Endre a Megyei Közgyűlés alelnöke láthatóan megtalálta kedvenc étele receptjét

Nekem a könny szökött a szemembe, ahogyan a kötet bevezető részében, a 95 éves Mariska néni, Erdélyi Feri Barátom csodálatos édesanyja, gyakorlatilag megadja az alaphangját mindannak, ami ennek a kötetnek a legnagyobb, s megítélésem szerint pótolhatatlanul fontos értéke, ahogyan felidézi ez a tündéri néni, hogy milyenek is voltak azok az asszonyok, akik ezeket az ételeket készítették, s hogy mit jelentett a táplálék, az akkori ember számára.

Nagyon fontosnak tartom, hogy minél több emberhez eljusson, s minél több ember vegye kézbe ezt a kötetet, s nem feltétlenül csak Szatmárban-Beregben !

PAPSI /Papp Attila/

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280