Csabai kolbász recept - egyenesen Békéscsabáról
- Írta: Krisztóf Katalin
- Közzétéve Tájjellegű ételek
Most fellebentjük a titkot, hiszen sikerült megszereznünk a Csabai Kolbász receptjét
Hozzávalók:
10. kg darált sertéshús (lehetőleg többféle húsból)
5. dkg fokhagyma
20. dkg só
20. dkg édespaprika (őrölt fűszer)
5. dkg erős paprika
5. dkg köménymag (egész)
A darált húst szétterítjük 5-8 cm vastagon, a kipréset fokhagymát egyenletesen rákenjük, aztán a többi hozzávalót is ugyancsak egyenletesen rászórjuk a húsra. A húst a fűszerekkel alaposan összedolgozzuk.
felhasználási javaslatok:
vékony kolbász: A "dudára" felhúzzuk a boltban kapható disznóbelet, és a bekevert húst folyamatosan adagolva megtöltjük a kolbászt. (frissen sütve finom, de füstre is mehet)
vastag kolbász - szalámi: Vastagabb dudára felhuzzúk a hozzá illő belet (szintén boltokban kapható), és ugyanúgy mint a vékonynál megtöltjük. Figyelem, levegő buborék nem lehet benne. Felhasználás csak füstölve finom fűrészpor füstjén. A füstölés fagymentes helyen, melegfüst nem érheti!
húsgombóc: töltöttkáposztába, vagy kolozsvári rakott káposztába
fasírt: izlés szerint tejbe, vagy vízbe áztatott kenyérrel összekeverve, tojás hozzáadásával.