Egy tál dödölle? - Ki ismer rá más néven?
- Írta: Bodnárné Varga Éva
- Közzétéve Tájjellegű ételek
A dödölle a magyar konyha egyik tájjellegű étele. Elkészítése nagyon egyszerű, finom, és nem utolsósorban elég laktató. Régen a szegények eledeleként tartották számon, mert mindennapos volt a fogyasztása.
Pénzbe nem került, hiszen a hozzávalót megtermelték a kertben. Magyarország egész területén ismeretes a dödölle, csak épp máshogy nevezik, vagy kissé másképp készítik el.
Hozzávalók / 4 adag
8 db burgonya
30 dkg liszt
só ízlés szerint
20 dkg füstölt szalonna
3 db vöröshagyma
3 dl tejföl
Elkészítés:
A krumplit meghámozva, felkockázva annyi sós vízben főzzük, ami éppen ellepi. Fontos, hogy ne legyen túl sok a víz.
Amíg a krumpli fő, a felkockázott szalonna zsírján pirítjuk a szintén kockára vágott hagymát.
Amikor megfőtt a krumpli, botmixerrel összeturmixoljuk és takarék lángon, állandó keverés közben addig keverünk lisztet hozzá, míg a massza össze nem áll. Kis gyakorlatot igényel az ügy, hogy se túl kemény ne legyen a massza, se túl ragacsos.
A hagymás zsírrral kikenünk egy tepsit és a hagymás zsírba mártogatott kanállal a tepsibe szaggatjuk a liszttel kevert krumplimasszát.
Rétegenként meglocsoljuk a hagymás szalonnazsírral.
Sütőben átsütjük.
Tejföllel tálaljuk.
Forráás: Nosalty.hu