Kati mama receptjei: Törtpaszuly, levében leves
- Írta: Kati mama
- Közzétéve Tájjellegű ételek
A hagyományos ételek receptjei nálunk is nemzedékről nemzedékre szállnak, de a lányokkal a "Beregszem" -ben, hímzés közben átbeszéljük a dolgokat.
Hozzávalók: Füstölt bordaporc vagy bármilyen füstölt hús, 0,5 kg paszuly, 3-4 gerezd fokhagyma, 2-3 közepes krumpli,
A paszulyt beáztatjuk előző nap.
A hozzávalókat együtt rakjuk fel, és úgy öntünk rá vizet hogy a bőven ellepje. A krupli kihagyható, azért szoktam belerakni, hogy könnyebb legyen a törtpaszuly.
Amikor megpuhult a paszuly, egy másik fazékba egy kevéske kockára vágott hagymát megabárolunk (üvegesre pirtunk) pirospaprikával (én hagyományosan zsírral csinálom), és erre ráöntjük a paszuly levét. Én csak zöldséglevelet rakok hozzá, de ismerek olyat, aki tesz még hozzá ételízesitőt is.
A paszulyból kiszedjük a füstölt húst, azt is átrakjuk a levesbe, valamint teszünk bele csipegetett tésztát. Régen magam csipegettem, de mostanában bolti "gomboda" tésztát használok. Ha megfő a tészta, kész a leves. Tálaláskor a tányéron, egy kiskanálnyi tejföllel díszitjük.
Törtpaszuly:
Egy kanál zsírral, és egy kanál liszttel világos rántást csinálunk, és megvárjuk hogy kihűljön.
Rétesszük a paszulyra és botmixxerrel összetörjük (amíg nem volt botmixerek, húsdarálóval törtem össze).
Tálaláskor paprikás hagymát, és főtt kolbászt rakok rá, a férjem a debreceni párost szereti. Hordós savanyúkáposzta illik hozzá!
Paprikás hagyma:
2 kanál zsíron 3-4 nagyfej karikára vágott hagymát megabálunk (üvegesre pirítjuk) és egy pici paprikát teszünk hozzá.