Körte a szív legjobb barátja, a cukorbetegek csemegéje
- Írta: Bacsikné Szigeti Gabriella
- Közzétéve Életmód
Bevallom őszintén, a körte az egyik kedvenc gyümölcsöm. Ezért is lepett meg, hogy Erdélyi kutatásaim alkalmával, számtalan esetben találkoztam a körtével, mint gyógytáplálékkal. A körte számomra az egészséges étrend egyik fontos alkotórésze, hiszen gazdag antioxidánsokban, flavonoidokban, és tápanyagokban.
A körte rendszeres fogyasztása csökkenti az elhízás, a cukorbetegség és a szívroham esélyét. A körte nagyon rostdús gyümölcs, fogyasztása jót tesz a szívnek, az érrendszernek.
Körte A-, B1-, B2-, C- és PP-vitamint, káliumot, nátriumot, foszfort, kalciumot, magnéziumot, ként, klórt, cinket, rezet, vasat, mangánt, jódot, bórt, arzént, szelént, szerves savakat, pektint, rostokat tartalmaz. A körtének 84%-a víz, továbbá tartalmaz fehérjét, gyümölcscukrot, minimális növényi zsírt. Ha ez még nem elég, esszenciális aminosavak tárháza, többek között aszparagin- és glutaminsav is fellelhető benne.
Mivel gazdag rostokban és alacsony a glikémiás indexe, a körte az egyik legjobb csemege azoknak, akik cukorbetegséggel küzdenek. A körtében található bór a kalcium és magnézium hasznosítás szabályozása révén segíti a csontképződést és akadályozza a csontritkulás kifejlődését. Kedvezően hat továbbá az ízületi kopásokra, megakadályozhatja az ízületi gyulladás kialakulását. Nagyon gazdag káliumban és szegény nátriumban, így segítségünkre van abban, hogy e két ásványi anyag közötti egyensúlyt helyreállítsuk. Azon betegeknek kiváló lehetőség a körte fogyasztása ezen tulajdonsága miatt, akik nem igazán tudnak lemondani a sós ételekről.
Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, hagyományos népigyógyászat kutatója és szakértője, alkalmazója, oktatója, okleveles gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta, újságíró. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.
A körte származásáról nincsenek egyértelmű információk, mert a Föld bármely részén megtalálható. A körtét már az ókortól kezdve nemesítették, éppen ezért ma már több mint 4000 különféle körtefajtáról tudunk. A középkorban elterjedt, hogy a körte nyersen fogyasztva mérgező lehet, ezért kizárólag főzve fogyasztották.
A körte kiváló táplálék ősszel és a téli időszakban, amikor az immunrendszerünket szeretnénk ellenállóbbá tenni a betegségekkel, vírusokkal szemben. Nemcsak tápláló, rostos és finom gyümölcs, de mivel nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns anyagot is, nagyon hatékony természetes orvosság.
A körtét főként a gyümölcshúsáért fogyasztjuk, van, aki meg hámozza, amit én nem ajánlok, mivel a körte héjának háromszor magasabb a növényi tápanyag tartalma, mint húsának. A körte héjának magas flavonoid tartalma erős gyulladáscsökkentő hatással bír, valamint a benne található fahéjsav hatékony rákmegelőző hatással rendelkezik. A C- vitamin mellett további rák és gyulladáscsökkentő anyag található a körtében, mint a karotinoidok, a lutein és a zeaxantin.
A körtét általában gyulladásos betegségek gyógyítására használjuk, illetve az emésztési rendszerre és a légutak gyógyítására. Az átlagosnál nagyobb mennyiségű bór vegyületeket tartalmaz, ami a csontok és az izmok állapotára hat jótékonyan. A körte fogyasztása segít a vért megtisztítani, és ezzel enyhíti a reumatikus fájdalmat.
A táplálkozásügyi tanulmányok arra mutatnak rá, hogy a minden 1000 kalóriára eső 14 grammnyi rostot tartalmazó diéták jelentősen csökkentik mind a szívinfarktus, mind pedig a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának az esélyét. A rostbevitel legegyszerűbb forrása a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása. A körte a szívet egyébként még azért is óvja, mert kvercetin tartalma mérsékli a vérnyomást. Ez egyrészt a körtében található magas rosttartalomnak köszönhető, valamint a körte héjában fellelhető pektinnek. Ezek az anyagok összekapcsolódnak a koleszterinnel, aminek a nagy részét el is távolítja szervezetünkből. Emellett a kálium tartalma is nagyban hozzájárul az szív egészségének megőrzésében, mind a vérerek tágítása, az érfalak lazítása, a szívritmus szabályozása, vagy a vérnyomás csökkentése révén. Egyes kutatók szerint a körte képes akár felére csökkenteni a stroke kialakulásának esélyét.
A körte karcsúsító gyümölcs, rendszeres fogyasztása csökkenti az elhízás esélyét. A rostokban gazdag diéta csökkenti a gyomorterhelést. Emellett egy ilyen jellegű diéta hatására teltségérzetünk hosszabb ideig tart, ennek egyik következménye pedig az, hogy kevesebbet fogunk enni, erős vízhajtó hatással bír, ezért fogyókúrák kiegészítésére szoktam javasolni. Rostokban gazdag, kevés kalóriát tartalmaz, nagyobb mennyiségben ehetik a fogyni vágyók.
Mivel gazdag rostokban és alacsony a glikémiás indexe, a körte az egyik legjobb csemege azoknak, akik cukorbetegséggel küzdenek. A szervezet lassan emészti meg a körtében lévő tápanyagokat, így elfogyasztása után nem ugrik meg a vércukorszint, vagyis kontroll alatt lehet tartani a vér glükóz szintjét. Édes íze miatt, az édesség utáni sóvárgás is megelőzhető általa.
Kevésbé ismert hatása a körtének a torokfájás, valamint hangszál panaszok enyhítése, megszüntetése. Torokfájás esetében, körtelevet mézzel és fokhagymaszeletekkel összekeverve fogyasszunk, a hatása szinte azonnali.
Mivel ősszel könnyebben fázunk meg, célszerű ebben az időszakban sok körét fogyasztani, hiszen a benne található értékes ásványi anyagok segítenek a légúti panaszok és a gyulladások megszüntetésében. Az asztma, nátha, influenza, sőt vérszegénység esetében is hatásosan alkalmazzuk.
A belek tisztításáért legfőképp a rostok a felelősek, amely nagy mennyiségben megtalálható a körtében. A bélben felgyülemlett méreg és salakanyagokat is eltávolítja. A körte továbbá segít a bélflóra egyensúlyának megőrzésében, illetve annak visszaállításában. A bélflóra állapota nagyban befolyásolja az immunrendszerünk megfelelő működését, mivel az immunsejtek 70-80%-a bélben található. A magas rosttartalom másik jótékony hatása, hogy természetes hashajtóként funkcionál, azaz a krónikus székrekedéssel küzdők számára megoldást jelenthet a körte.
A körtelé az agyunk számára energiabomba, fokozza a szellemi teljesítő képességünket. Fontos, hogy legalább 30 percig kell főzni a körtét, majd a levét kis mézzel és fahéjjal fűszerezve fogyaszthatjuk. Kifejezetten javasolom azoknak, akik folyamatosan szellemi munkát végeznek, vagy sokat tanulnak, sokat dolgoznak számítógép előtt ülve.
Korunk előre haladtával, romlik a látásunk. A látásromlás csökkentése érdekében is hasznos megoldás a körte. A körtében található anyagok csökkentik a makula degeneráció kialakulását, ami az időskori látásromlás egyik leggyakoribb oka.
A körte fogyasztás a terhesség ideje alatt is ajánlott, mivel magas foláttartalmával segít megelőzni a magzati deformációt.
Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ , +36/30-529-85-74
„Olcsóbb, mint a gyógyszertár”: https://webshop.gabrielherbs.hu/spl/355674/OSSZES-TERMEK - webshopomban pár kattintással megvásárolhatod az ellenőrzötten jó minőségű gyógynövény készítményeket. Gyors és biztonságos termék kiszállítás az egész országban.