MK NemzKonz ADS 1200x150px 1122

Bejelentkezés
Frissítve: 2025 Feb 20, 17:52

Tájjellegű ételek

Zsidó paszuly, amit magyarok, románok esznek ínséges időkben

 

A szóban forgó étel nevét csak Szatmáron és a környékbeli falvakban hallottam, gyerekkoromban. Nyilvánvaló, hogy ez a fogás nem a kóser konyha étele, hiszen kifejezetten a szegényparaszti háztartásokban volt honos. Akkor mitől zsidó?

katimama1A fotó a "beregi törtpaszuly levében leves" fotója, a zsidó paszulyban nincs sem tejföl, sem kolbász!

Klasszikus bodzaszörp télire

A bodza más virágokhoz hasonlóan (ilyen például az akác, az orgona és a pitypang is) remek alapanyag a szörpkészítéshez: kifejezetten aromatikus, ráadásul egészséges italt készíthetünk belőle, vízzel hígítva, extra citrommal csodás vízhajtó limonádéként ihatjuk.

bodza1

Csöröge fánk, eredeti recept

Ha azt halljuk fánk, az embernek mindig a kis kerek, puha és aranysárgára pirult szalagos, “farsangi” fánk jut az eszébe. Ha kicsit jobban belemerülünk a témába rá kell jönnünk, hogy rengeteg fánk-fajta létezik kerek e világon, ha nem is mind “kerek”.

csoroge fank

Mákos és diós bejgli - Paskó atya receptje

"A mákos és diós bejgli — nálam főleg a mákos — nem maradhat el, ha jön a karácsony. A tojástól márványos tésztája törékeny, édes, vastagon töltött kell, hogy legyen. 

bejgli2

Kovászos uborka

Az év első kovászos uborkája mindig a legfinomabb, főleg ha az ember megbízható forrásból szerzi be az uborkát, igazi, hagyományos módon, földön termettet.

kovaszos uborka elotte utana

További információ!

Helyi reklám!

Szeretettel várjuk minden kedves meglévő és új vendégeinket Vásárosnaményban a régi ABC mellett található kínai éttermünkben.

pizza