Kötött tészta leves (görcs leves)
- Írta: Esze Tamás Népe, Tarpa
- Közzétéve Tájjellegű ételek
Régen, mikor még mindenki otthon gyúrta a tésztát és nem boltban vette, a szatmári és beregi háziasszonyok a tészta egy részéből görcs levest készítettek. Íme egy tarpai recept az Esze Tamás Népe Tarpa oldalról
0.5kg. lisztből, 6 tojásból jól nyújtható tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, majd 15 percig pihentetjük. Közben kb.20 dkg füstölt paprikás szalonnát, és ha van a háznál ugyanennyi füstölt házi parasztsonkát apró kockára vágunk és 1 evőkanál .zsírban megsütjük.
Tűzről levéve kavarunk hozzá 1 mokkáskanál pirospaprikát. Egy nagy fazékban vizet teszünk oda főni. Beledobunk egy közepes fej megpucolt hagymát, egy csomag friss petrezselyemzöldet és egy szűrőkanál segítségével átszedjük bele a paprikás zsírból a megsült szalonna és sonkakockákat. Ízlés szerint teszünk bele sót.
A tésztát kinyújtjuk késfok vastagságúra ( nyújtógépen 6-s fokozat ) és 6-7cm-s csíkokra vágjuk. A csíkokat megkenjük a paprikás zsírral. ( Többen szoktak a zsírba apróra vágott hagymát is sütni és azzal kenik meg a tésztát, de mi azt nem szeretjük. ) Szóval megkenjük a tésztát a paprikás zsírral, megszórjuk őrölt fekete borssal és sóval.
Ezután a csíkokat egyenként feltekerjük, és egy picikét megcsavarjuk, hogy majd fövés közben ne főjön ki a görcsökből a fűszer. Apró görcsöket kötünk. Mikor a víz már forr, belevetjük a tésztát. Meg-megkavargatva kb. 15-20 percig főzzük. Vigyázzunk ne főzzük sokáig, mert akkor a tészta külső oldala nagyon ellágyul.
Akkor igazán finom, ha a tészta belseje még roppan.
Drága Édesapám -aki imádta ezt a levest- mindig azt mondta :" akkor igazán jó, ha a kanál alól kiugrik a tészta a tányérból " Jó étvágyat mindenkinek!!
forrás: Esze Tamás Népe Tarpa