Rongyos lapótya (rongyos lapóka)
- Írta: Penyige
- Közzétéve Tájjellegű ételek
Két községben, Tunyogmatolcson és Penyigén készítik a rongyos lapótyát. Mindkét község a magáénak ismeri a receptet. A fotót a Szenkeparti Nagyvásáron készítettük, a recept Penyige honlapjáról került kimásolásra:
Hozzávalók: 40 dkg liszt, csipetnyi só, 4 evőkanál aludttej, 1 teáskanál szódabikarbóna (pezsgő). A tészta kenéséhez és a sütéshez sertészsír.
A lisztet a sóval, aludttejjel, szódabikarbónával, és langyos vízzel közepes keménységű tésztává gyúrjuk. Jól kidolgozzuk, és legalább fél órára félretesszük pihenni.
Lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk fél centiméter vastagra. Zsírral átkenjük a tetejét. Hosszában gondosan feltekerjük, majd öt centiméteres darabokat vágunk belőle. Ezeket a kisebb csigatésztákat talpára állítjuk, és palacsinta nagyságúra egyenként kinyújtjuk. Kézfejünkön is meghúzkodhatjuk, így tovább alakíthatunk rajta.
Palacsintasütőben, forró zsírban mindkét oldalán egyenként kisütjük a lapótyákat.
Frissítés:
A bevezető szöveg már nem fedi a valóságot, egy fiatal mezőcsáti biológia-rajz szakos pedagógusnak, Kékedi Leventének megtetszett a honlapunkon megjelenő recept, azóta is már többször elkészítette ezt a jellemzően szatmári ételt. (köszönjük a visszajelzést)