Panyolai púderes macska
- Írta: Bodnár Zsolt
- Közzétéve Tájjellegű ételek
Panyolán farsangoltunk a hétvégén, ott kóstoltam meg ezt a finomságot. Biztos minden sütemény kedvelőnek ismerős ez a recept, ami nem más mint a hókifli, de ebben a Tisza és Szamos közé ékelődött szatmári faluban púderes macskának hívják. Amit fontos még elmondani róla, a lekvár kizárólag üstben főtt nemtudom szilvából készülhet! A fotón látható, mire közel kerültem hozzá hogy lefényképezzem, már majdnem elfogyott!
hozzávalók
tészta: 50 dkg finomliszt, 20 dkg margarin (vagy vaj), 5 dkg porcukor (plusz a hempergetéshez is külön), 1 csipet só, 4 dkg friss élesztő, 5 evőkanál tej, 1 db tojás, 3 teáskanál vanília aroma, 1 citromból nyert citromhéj, 4 evőkanál víz (a tapasztáshoz)
töltelék, forgatás: 20 evőkanál nemtudom szilvából készült, üstben főzött lekvár, 2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés lépésenként:
- 50 dkg lisztet 20 dkg szobahőmérsékletű margarinnal/ natúr vajjal, porcukorral, csipet sóval összemorzsoljuk.
- Hozzáadjuk az élesztőt, tejet és a tojást, vanília aromát, citromhéjat.
- Összegyúrjuk a hozzávalókat.
- Kinyújtjuk kb 0.5 cm vastagra, háromszög alakúra vágjuk kisebb kés segítségével. A háromszögek mérete tetszőleges.
- Az így kapott kis háromszögeket kis kanál segítségével megtöltjük a házi, nemtudom szilvából készült szatmári lekvárral. Lekvár mennyisége is opcionális.
- Feltekerjük, végét vízbe mártott kézzel hozzátapasztjuk a tésztához.
- Tepsire helyezzük.
- 180-190 celsius fokon sütjük, amíg aranybarna nem lesz, de 5 perc után gyakran nézzünk rá, nehogy oda égjen.
- Melegen porcukorba hempergetjük.
- Panyolai szatmári szilvapálinka elixír mellé kínáljuk a vendégeinknek!