Mákos és diós bejgli - Paskó atya receptje
- Írta: jóreggeltvajdasag
- Közzétéve Tájjellegű ételek
"A mákos és diós bejgli — nálam főleg a mákos — nem maradhat el, ha jön a karácsony. A tojástól márványos tésztája törékeny, édes, vastagon töltött kell, hogy legyen.
Ez a bejgli, minél tovább áll, annál jobb. Íme egy recept, próbálja ki! Szenteste a mákos guba, de a bejgli még szilveszterkor is az ünnep hangulatát idézi." - Paskó atya
Paskó Csaba a vajdasági Kelebia plébánosa receptje, akinek már több recepteskönyve is megjelent "Paskó Atya Konyhája" név alatt. Paskó atya, azt vallja, hogy a főzés nem csak hobbi, de közösségteremtés is. Az atya borvacsorákat is szokott szervezni, mert vallja: „Túl rövid az élet ahhoz, hogy rossz bort igyunk.”
Hozzávalók:
Tésztához: 500 g finomliszt, 200 g vaj vagy margarin, 70 g porcukor, csipet só, 1 tasak instant élesztő, 2 tojássárgája, 150 ml tej
Mákos töltelékhez: 250 g darált mák, 100 g cukor, 150 ml tej, 1 csomag vaníliás cukor, 0,5 citrom reszelt héja, 0,5 kk fahéj
Diós töltelékhez: 250 g darált dió, 100 g cukor, 150 ml tej, 5 dkg mazsola, 0,5 citrom reszelt héja
Kenéshez 1 tojás
Tészta készítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, és elkeverjük benne a szárított élesztőt. Adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és alaposan dolgozzuk össze. A puha, de nem ragacsos tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és hideg helyen fél órát pihentetjük.
Töltelék készítése:
A töltelékhez a tejet felforraljuk a cukorral, a citromhéjjal, majd hozzáadjuk a mákot. A mákos tölteléket fahéjjal ízesítjük . A tölteléket hagyjuk kihűlni.
A diós tölteléknél is ugyanígy járunk el.
Összeállítás:
A pihentetett tésztát kinyújtjuk egyenként 20×25 cm-es téglalappá. (Se a deszkát, se a tésztát ne lisztezzük!) Rákenjük a tölteléket úgy, hogy a két szélére ne kerüljön. A tészta két szélét behajtjuk, majd feltekerjük, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen szoros.
A bejgliket egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, megkenjük tojássárgájával, majd hűvös helyen kb. 20 percet száradni hagyjuk. Ezután tojásfehérjével kenjük meg a tésztákat, és újabb 20 percet hagyjuk száradni. A bejgliket több helyen megszurkáljuk (egészen az aljáig), hogy a keletkező gőz ki tudjon jönni, így nem reped ki a tészta.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Légkeveréses sütő esetében elegendő a 160 fok.