MK voks2025 1200x150 0401

Bejelentkezés
Frissítve: 2025 May 24, 23:01

Baklava - otthon elkészíthető keleti finomság

A baklava egy kiadós, édes süteményféle, számos közel-keleti és balkáni ország konyhájában megtalálható. A baklavát a törökök, arabok, görögök, örmények, bolgárok egyaránt saját hagyományos édességeik között tartják számon.

matyusi

Hozzávalók: 20-30 vékony leveles tészta lap, 200 g olvasztott vaj, töltelékhez: 300 g darál dió, 300 g - mandula, sziruphoz: 600 g cukor, 2,5 dl víz, 1 kis vaníliarúd vagy 12 cs. vaníliás cukor.

A vajjal kikent tepsibe 2 tésztalapot teszünk, meglocsoljuk vajjal. Meghintjük darált dióval és mandulával. A rétegezést addig folytatjuk, míg tart az anyagokból, a tetején tészta legyen. A tésztát ferdén kockákra bevágjuk. Minden darabot meglocsolunk vajjal. 200 °C-ra melegített sütőben 40-50 percig sütjük.

A sütés vége felé 150 fokra csökkentsük a meleget. A vízben oldjuk fel a cukrot, tegyük bele a vaníliát, főzzük szálasra. A kisült baklavát, amikor kissé kihűlt, leöntjük meleg sziruppal, állni hagyjuk, míg teljesen beissza.

Mátyusi-Mező Ernő

MK NemzKonz ADS 700x700px 1122

Helyi reklám!
Márokpapiban Szakács Csabáék várják a boltba a vásárlókat, a sörözőbe pedig a kikapcsolódni vágyókat.
A fagyizóban finom csavaros krémfagyit kínálnak és a gyerekeket saját játszótér is várja.