Az igazi túrós tészta
- Írta: Szabó Sándor
- Közzétéve Olvasóink küldték
Úgy érzem, hogyha már önkéntes karanténba vonultunk, akkor töltsük el azt az időt hasznosan!
Mindenki nagyot nézne, ha a 10 millió szövetségi kapitány és 10 millió járványügyi szakember országából a karantén végére 10 millió mesterszakács országává is válnánk. Ha ügyesen csináljuk, akkor az utcákat hamarosan ellepik az új Beke Lacibácsik és Gordon Ramsey-k.
A mai nap az igazi túrós csusza receptjét szeretném megosztani. A világ kavarodására jellemző, hogy egy szatmár-beregi hírlapba írok kunságiként Budán egy baranyai ételről.
A túrós tészta valószínűsíthetően a délszláv eredetű "hamis bureknek" a magyar párja. Eredetileg egy pikáns, ütős, kalóriadús ételnek indult, ami akár egy nehéz munkanap után is a jóllakottság érzését hozta el mindenkinek. Azonban szerte az országban egy sokkal gyengébbik (de egyébként nagyon finom és szerethető) változata terjedt el. Mi úgy ismerjük a túrós csuszát, hogy az egy tejfölös-túrós-tepertős szósszal leöntött tészta, esetleg a tetején egy kis kaporral. Szép, szép, de nem elég! A sok duma helyett lássuk a medvét!
Eredeti túrós csusza
Hozzávalók:
- - 300g csusza tészta (lehetőleg 4 tojásból)
- - 300g 24%-os tejföl
- - 300g túró (lehet zsírszegény is, nem lesz tőle rosszabb ízű)
- - 300g császár/tokaszalonna (én a kolozsvári füstölt szalonnára esküszök, a lényeg, hogy jó húsos legyen)
- - só ízlés szerint
- - őrölt, fekete bors ízlés szerint
- - fokhagyma ízlés szerint
(ebből kijön: 5 adag, kb. 1500-2000 forintból)
- 1. A szalonnát vágjuk fel apróra, majd egy cseppnyi olajjal leöntött serpenyőben tegyük fel sülni. Először gyenge tüzön süssük meg, majd ha jól átsült, erős lángon pirítsuk is.
- 2. A tejfölt keverjük össze a túróval, adjunk hozzá kevés sót (a szalonna sója pótolni fogja), fokhagymát ízlés szerint, és borsozzuk meg karakteresen.
- 3. A szalonnát zsírjával együtt keverjük a túróhoz, és hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek (így egy szaftos, karakteres szószt kapunk).
- 4. Tegyük fel a tésztát főni, majd ha készen van szűrjük le, és keverjük össze a szalonnás túróval.
- 5. Most jön a kutya elásva… Az elkészült túrós tésztát tegyük egy tepsibe 3-5 cm vastagon, és a sütőben lassú tűzön pirítsuk meg.
Jó étvágyat!