Uborkaleves lengyelesen
- Írta: Jurkinya Krisztina
- Közzétéve Olvasóink küldték
Az "Ezt láttam, ezt ettem Szatmárban" könyvbemutatóján vettem részt, ahol találkoztam Jurkinya Krisztinával. Krisztina évtizedek óta Magyarországon él, anno pusztadobosi fiatalembert választott magának.
Lengyelként került a szabolcsi faluba, még a magyar nyelvet sem ismerte. Kitartása meghozta gyümölcsét, most könyvtárosként dolgozik Pusztadoboson.
A könyvbemutató végén beszélgettünk a szatmári és beregi ételek változatosságáról, és persze régebbi hazája ételeiről is, mint például az uborkaleves, amely lengyelek nemzeti étele. Krisztina akkor megígérte, ha legközelebb főz, le is fotózza és elküldi a receptet.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Leveses fazékba tesszük a húst, zöldséget, zöldséglevelet és felöntjük vízzel.
A zöldséglevesbe tesszük a kockára vágott krumplit. Az uborkát kettévágjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Mikor megfőtt a krumpli hozzáadjuk a reszelt uborkát és a tejszínt. Majd az egészet felforraljuk, és néhány percig főzzük.
Jó étvágyat kívánok! Jurkinya Krisztina