Fejtett bab főzelék - fasírttal a legfinomabb
- Írta: Mátyusi-Mező Ernő
- Közzétéve Olvasóink küldték
A fejtett bab őshazája Dél-Mexikó és Közép-Amerika, Európába kerülve hamar a szegény emberek kedvenc eledele lett. Kevés zsírt tartalmaz, kitűnő növényi eredetű fehérjeforrás, tele rostokkal és ásványi anyagokkal.
Hozzávalók 1,5 literhez:
50 dkg fejtett bab (nettó súly)
1-2 babérlevél
1 közepes vöröshagyma finomra vágva
2-3 gerezd fokhagyma zúzva, aprítva
1 csapott teáskanál őrölt pirospaprika
1 csokor petrezselyemzöld aprítva
2-3 evőkanál olaj
2 bő evőkanál liszt
2 dl tejföl
kevés őrölt feketebors
cukor ízlés szerint
ecet ízlés szerint
só
Elkészítés: A babot feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi, babérral, sóval ízesítjük, és addig főzzük, amíg puha nem lesz (kb. 30 perc).
Közben a zsiradékból a liszttel piros rántást készítünk, benne megpirítjuk előbb a vöröshagymát, majd a fokhagymát. Meghintjük pirospaprikával, és kikeverjük a hideg tejföllel és egy kevés hideg vízzel, majd hozzáadjuk a főzelékhez.
Újraforrásig folyamatosan kevergetjük, közben sózzuk, borsozzuk, cukorral, ecettel ízesítjük, beleadjuk az aprított petrezselymet, pár perc alatt takarékon készre főzzük.