Vargabéles, ahogy én készítem
- Írta: Sápi Istvánné, Erzsike
- Közzétéve Olvasóink küldték
Vasárnapi ebéd utáni desszert a múlt héten egy kis vargabéles volt, az egész családom imádja.
A tésztához: 1 csomag friss réteslap ( 8 lapos) 5 dkg vaj ( olvasztott)
A töltelékhez: 5 dkg olvasztott vaj ½ kg túró 15 dkg cukor 250gr gyermelyi cérna metélt levestészta 4 tojás sárgája 4 tojás fehérje 2 db citrom reszelt héja 330 ml. 20%-os tejföl 5 dkg olvasztott vaj mazsola
A sütőt előmelegítjük 170 C-ra, és előkészítünk, kivajazunk egy kb. 20x25 cm-es, minimum 5 cm magas peremű tepsit.
A tepsit olvasztott vajjal kikenjük, majd minden lapot olvasztott vajjal megkenve, kibéleljük úgy, hogy 4 réteg réteslap legyen. A metéltet megfőzzünk a vízben kb. 3-4 perc alatt. Ha kész, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, félretesszük.
A túrót villával áttörjük. A túróhoz hozzákeverjük a cukor felét, a tojások sárgáját, a vajat, a citromhéjat, tejfölt, jó alaposan elkeverjük. A tojások fehérjéjét a maradék cukorral habbá verjük
A túrós keveréket összeforgatjuk a kiáztatott mazsolával és a tésztával, majd óvatosan hozzákeverjük a fehérjehabot is. A tölteléket a formába tesszük, és elsimítjuk a tetejét. A tetejére szintén 4 réteg réteslapot teszünk, minden réteget, végül a tetejét is megkenjük olvasztott vajjal. 170 C-on 40-50 percig sütjük.
Ha a béles kisült, melegen szeleteljük, porcukrozzuk.