Borscs leves receptje
- Írta: Kárpátalja.ma
- Közzétéve Tájjellegű ételek
Ukrán nemzeti étel. Eredete a Kijevi Rusz koráig nyúlik vissza.
Fotó:nosalty
A szláv nyelvek etimológiai szótárai szerint a борщ (borscs) szó eredetileg a борщевик (borscsevik) elnevezésű növény, a medvetalp nevéből származik, ennek a leveleit használták az ételhez korábban.
Hozzávalók: (4 fő részére)
- 60 dkg marhahús
- 20 dkg sárgarépa
- 40 dkg cékla
- 20 dkg krumpli
- 20 dkg édeskáposzta
- 10 dkg karalábé
- 1 fej vöröshagyma
- 2 dl paradicsomlé
- 2 db babérlevél
- 1 csokor petrezselyemzöld
- ételízesítő
- pirospaprika
- 4 ek. étolaj
- bors
- 2 dl tejföl
Elkészítés:
-
A felkockázott húst sós vízbe feltesszük főni.
-
A habját leszedjük.
-
Beledobunk egy hagymát, borsot, ételízesítőt, s puhára főzzük.
-
A fazékba 2 evőkanálnyi olajat öntünk, belekeverünk egy kevés pirospaprikát, a szeletelt céklát és káposztát, az apróra vágott sárgarépát és karalábét.
-
Miután kicsit megpirítottuk a zöldségeket, feleresztjük a húslével, és kb. 20 percig pároljuk.
-
A párolt zöldséget a puha húshoz adjuk, beletesszük a krumplit és a paradicsomlevet. Újraforrástól lassan, kb. 20 perc alatt készre főzzük.
-
Tálalásnál a forró levesre 1-1 kanál tejfölt teszünk, petrezselyemzölddel díszíthetjük.