Mocskos tészta, vagy ahogy sokan ismerik, pirított tészta.
- Írta: Egy csipet Bereg
- Közzétéve Tájjellegű ételek
Nem kell megijedni a másik nevétől sem, mivel a tészta csupán a sűrű, fekete szilvalekvártól tűnik külsőre úgy, mintha piszkos lenne. De kit érdekel, ha egyszer “mocskosul” finom!
Hozzávalók:
- 3 db közepes (M-es) tojás
- 30 dkg liszt (fele rétes, fele finomliszt)
- 1 csapott kiskanál só
- 5-6 evőkanál tarpai szilvalekvár
- 20 dkg füstölt szalonna
Elkészítés:
- A tojásból, lisztből tésztát gyúrunk, pihentetjük, majd kinyújtjuk és szélesmetélt tésztát vágunk belőle. Lobogó, forró vízben kifőzzük.
- A kockára vágott szalonnát zsírjára sütjük, majd összekeverjük a tésztával és a szilvalekvárral.
- Ezután egy öntöttvas vagy zománcos lábast kizsírozunk (az oldalát is!) és beleöntjük a keveréket.
- Addig sütjük közepes lángon, amíg alul aranybarna, roppanós nem lesz a tészta. Majd fogunk egy tálat amit a lábas tetejére szorítunk és kiborítjuk rá a tésztát. Most a sületlen felével csúsztassuk vissza és süssük tovább, amíg ez az oldal is megpirul.
Tipp
Szórjuk meg porcukorral, vagy cukros darált dióval és tálaljuk.
Forrás: egycsipetbereg.wordpress.com
Ha önnek is van családi receptje, amely a Beregből származik küldje el az "Egy csipet Bereg" honlapjára, így az ön családi recepje is bekerülhet ebbe a fantasztikus gyűjteménybe: