Pelmenyi lépésről-lépésre
- Írta: Patak Gábor Gaba
- Közzétéve Tájjellegű ételek
-
Még Gulácson éltem amikor Kárpátaljára jártam és ismerkedtem az ottani ételekkel, településekkel. A legjobban a pilmenyi nyerte el tetszésemet.
-
Hozzávalók:
-
A tésztához: 1kg liszt, 5 tojás, 3 csipet só, Annyi víz, hogy gyúrni lehessen
-
A töltelékhez: 30 dkg darált hús, 1 fej hagyma, só bors ízlés szerint
-
Ha összekevertem a tölteléket utána előfőzöm egy lábosban
A tésztát kinyújtjuk majd egy kisebb pohárral kiszaggatjuk.
A tészta közepébe kiskanállal annyi tölteléket teszünk hogy ketté tudjuk hajtani.
Utána jól megnyomkodjuk nehogy a töltelék kijöjjön.
A kettéhajtott töltött tésztát úgy formázzuk mintha egy rózsa lenne belőle. Forrásba lévő vízbe - amibe delikátot szórok és olíva olajat- tíz percig főzöm.
Én a Mezőváriban tanult módon tálalom. A tányérra tett pelmenyit/pilmenyit (ki így ki úgy hívja) borssal, almaecettel és igazi vajjal kínálom a vendégeknek.
Patak Gábor Gaba