Olgi nagyi: Burgonyás kenyerem
- Írta: Olgi nagyi
- Közzétéve Olvasóink küldték
Egy recept versenyben vettem részt, ahol burgonyás ételek receptjeit várták, és ezzel a recepttel nyertem. Egy szép kötényt és 2 cs burgonyát hozott érte a postás.
RECEPT: Fél kg liszt, ebből 3 ek rétes,1.dl tej 2.5 dl víz, 1 kk sikér,pici cukor, 1 ek olaj, 20 dkg saját készítésű madre kovász(élesztő nélküli, de lehet élesztővel is) 2 tk só. 1 csipet aszkorbin(c vitamin) így nem morzsálódik a kenyér, 1 db héjában sült ,szétnyomkodott burgonya
Összeállítom a kenyér tésztáját, gyúrás, háromszor hajtogatás, közben félórát pihen. Formázás után egy régi vas lábasban kelt, egy órát, a meleg konyhában, utána hideg helyen 4-5 órát dolgozik a madre kovász.
Sütés előtt lespriccelem vízzel, ráhelyezem a sablont (mert azt akarom hogy szép díszes legyen a teteje), és lisztetszitálok rá. Így lesz mintás a teteje a sablon eltávolítása után.
SŰTÉS:
250 fokon 10 perc fedővel, 200 fokon 35 perc fedő nélkül, gőzös sütőben. Egy régi, nagynénémtől örökölt, vaslábasban sült, de jó jénai edényben is!
Sütés után vízzel lespriccelem, egy konyhakendővel letakarom, ekkor cserepesedik, pattog, "beszélget a kenyér", ettől lesz puha. Rácson hagyom kihűlni.
Olgi nagyi/ bloggeranyo.blogspot.com