Gluténmentes rétes
- Írta: Dr. Balogh Szilvia
- Közzétéve Olvasóink küldték
A gluténérzékenység tüneteit csak szigorúan betartott diétával lehet megszüntetni. Az egyes alapanyagokat a megszokott főzési, sütési szokásoktól eltérően kell kezelni, mint ahogyan a rétes elkészítése is mutatja:
Hozzávalók: 15 dkg Mester süteményliszt, 15dkg rizsliszt, 1tk guarmagliszt, 200 gr tejföl, 1 csipet só, 1 tojássárgája+1 ek tejföl, kb. 0.5 -1 dl langyos víz
Ezeket alaposan összegyúrom-egy puha tapintatú tészta legyen. Kinyújtom rizslisztes szilikon lapon kb. 28x38 cm-es lappá, majd megkenem a következő krémmel:
10 dkg olvasztott mangalica zsír+5 dkg rizsliszt+5 dkg süteményliszt-ezt simára keverem és egyenletesen rákenem a kinyújtott tésztára, majd feltekerjük,mint a bejglit és letakarva hűtőszekrénybe tesszük 1 éjszakára.....
Másnap kivéve, 4 egyenlő részre vágjuk és egyenként kinyújtjuk rizslisztes felszínen, Folpackkal letakarva az előzőekben megadott 28x38 cm-es lappá. Megkenjük olvasztott zsírral, megszórjuk kevés zsemlemorzsával, majd ráhelyezzük a kívánt tölteléket, feltekerjük-minden tekerésnél újfent zsírozzuk a tetejét, á végén a szilikon lap segítségével átrakjuk a zsírozott tepsire, kihúzzuk alóla a szilikon lapot, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük, majd 5 percig 200 fokon.
A megadott tészta 4 rúd rétesre való. Jó tudni, hogy a tésztát mélyhűteni is lehet, mint a hagyományos vajas-leveles tésztát.
forrás:matrixdropsfanclub.com