Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Nov 22, 7:33

Tájjellegű ételek

Pelmenyi lépésről-lépésre

  • Még Gulácson éltem amikor Kárpátaljára jártam és ismerkedtem az ottani ételekkel, településekkel. A legjobban a pilmenyi nyerte el tetszésemet.

  • gaba5

Püfögő - Ahogyan Édesanyám készítette.

Gyermekkoromban a nyári konyhánkba volt beépítve, zárt helyen a kemencénk, abban sült a kenyér. Volt úgy, hogy elfogyott, másnap sült ugyan, de nem volt reggelire. Édesanyám olyankor sütötte ezt a püfögőt, ami a kenyeret helyettesítette.

pufogo olgi nagyi

Káposztás nyögő

A nyögő szlovák eredetű étel (sztrapacska), de Szatmár-Beregben is népszerű volt.  Főleg túróval fogyasztották, telente savanyú káposztával is került az asztalra.

nyogo

  • Írta: Koleszár Andrásné, Gizike
  • Kategória: Tájjellegű ételek
  • Találatok: 38758

Rongyos lapótya (rongyos lapóka)

Két községben, Tunyogmatolcson és Penyigén készítik a rongyos lapótyát.  Mindkét község a magáénak ismeri a receptet. A fotót a Szenkeparti Nagyvásáron készítettük, a recept Penyige honlapjáról került kimásolásra:

DSC 0783

Körmös csülökpörkölt bográcsban Beregi módra

Első lépés a vásárlás! A körmöket még vásárláskor vágassuk el hatfelé hentesünkkel. Lehetőleg fűrészt használjon a hentes, ne bárdot, így elkerülhetjük később a csontszilánkokat az ételben. Ha nem vagyunk túl gyakorlottak, akkor a legjobb a csülköt is kicsontoztatni a hentessel, a csontját szintén vágassuk három részre.

csulok5

 További információ!

donerfkert