Kőrösi Kati néni mézeskalács receptje Penyigéről
- Írta: Kőrösi Kati néni
- Közzétéve Tájjellegű ételek
A receptet a Szatmári Kávéház facebook oldalon találtam. Karácsony közeledtével előkerülnek a nagyi mézeskalács receptjei.
Hozzávalók:
25 dkg méz
50 dkg liszt
10 dkg porcukor
10 dkg Rama margarin
2 tojás sárgája
1 egész tojás
1 csapott szódabikarbóna
1 mézeskalács fűszerkeverék (vagy őrölt szegfűszeg, fahéj, kardamon).
25 dkg mézet meglangyosítunk, hozzáadunk 10 dkg porcukrot és 10 dkg Rama margarint, simára keverjük, a tűzről levéve belekavarjuk 2 tojás sárgáját és 1 egész tojást, 1 mézeskalács fűszerkeveréket és 1 csapott evőkanál szódabikarbónát és 50 dkg liszttel összegyúrjuk.
Minimum 1 órát pihentetjük (de akár másnapig), majd fél centiméter vastagra kinyújtjuk, süteményformákkal kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és egy felvert tojással megkenjük.
170-180 fokos sütőben világos barnára sütjük (ügyeljünk, hogy ne süssük túl, mert kemény lesz). Sütés után egyenként sima felületre tesszük kihűlésig.
Kihűlés után tetszés szerint díszítjük.
fotó: Kőrösi Kati néni magánarchivuma