Sárgatúró ami nélkül nincs húsvét Szatmár-Beregben
- Írta: Bodnár Zsolt
- Közzétéve Tájjellegű ételek
Szatmár-Beregben elképzelhetetlen a húsvét sárgatúró nélkül. A sárgatúró éppen annyira a húsvéti menüsor része, mint a kalács vagy a sonka. Ez az édes finomság remekül kiegészíti a sonka füstölt, telt ízét, de fonott kaláccsal is nagyon finom. Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók: 1 l tej, 10 db tojás, 10 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 mokkáskanál só
Elkészítés:
A tejet felrakjuk forralni, közben a tojásokat mély tálba felütjük és a cukorral, vaníliás cukorral, sóval kézi keverővel lazán felverjük. Nem kell nagyon, csak mintha rántottának vernénk. Ha forr a tej, öntsük bele, és takarékon állandó kavargatás közben addig forraljuk, amíg szépen összetúrósodik, a leve híg, kissé átlátszó lesz.
Tipp:
A tűzről levéve, ha van tüll anyag, abba, ha nincs, egy ritkább szövésű konyharuhát tiszta vízben átöblítjük, egy tálba beleterítjük és beleöntjük a megfőtt sárgatúrót. Összefogjuk a kendő sarkát, szorosan átkötjük, egy nagyobb fazék fölé tesszük és megvárjuk míg teljesen lecsepeg.
„Egy falat Tündérmező, Vándorúton Szabolcs Szatmárig” címen jelent meg 2013-ban a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megye tájait és gasztronómiai kultúráját bemutató könyv. A könyv készítése során a hagyományos, tájjellegű ételeket a mai kor ízlésének megfelelően készítették el és tálalták, amely páratlan felfedezéssel járt. Az általunk bemutatott recept megtalálható a könyvben.
forrás: nyiregyhaza.hu