Citrom magas vérnyomásra
- Írta: Bacsikné Szigeti Gabriella
- Közzétéve Életmód
Nagyon könnyen meghűlhetünk ebben az esőzéssel, havazással, széllel tarkított időjárásban. Legjobb védekezés a megelőzés – ezért érdemes most bevetni minden praktikánkat, hogy elkerüljük a komolyabb betegséget. Azonban ha mégis bekövetkezne a baj a citrom gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatása segítségünkre lehet, az influenza, torok- és garatgyulladás kezelésében.
Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, hagyományos népigyógyászat kutatója és szakértője, alkalmazója, oktatója, okleveles gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta, újságíró. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.
Citrom (Citrus limonum), Rutafélék (Rutaceae) családjába tartozik. Nagy valószínűség szerint India tekinthető a citrom őshazájának és innen terjedt el.
A citrom a 9-10 méter magasra növekvő citromfán terem. A fa törzse egyenes, halványzöld, dúsan elágazó ágai tüskések. Élénkzöld, fényes levelei oválisak, lándzsás alakúak. Finom illatú virágai fehér színűek, a virágszirmok széle rózsaszín. A termése kicsúcsosodó halványsárga színű, vastag héjú, igen savanyú bogyó. A citromfa egész évben képes virágozni és termést hozni. A teljes gyümölcsöt el tudjuk fogyasztani (mag, gyümölcshús, héj) és a citromfa levelét is.
A citrom a C-vitamin mellett tartalmaz még A-, B1-, B2-, B3-vitaminokat, kalciumot, vasat, szilíciumot, foszfort, mangánt, rezet továbbá szacharózt, szőlőcukrot, gyümölcscukrot, szerves savakat, mézgákat, fehérjéket, flavonoidokat, karotinoidokat, kumarint. A kivont illóolaj monoterpénekben és szeszkviterpénekben gazdag. Az illóolaj 80 százalékban limonint tartalmaz, valamint citrátokat amelynek köszönheti jellegzetes illatát.
Az emberi szervezet nem képes előállítani a C-vitamint, ezért nekünk nap, mint nap gondoskodnunk kell a megfelelő C-vitamin pótlásról, erre remek gyümölcs a C-vitaminban gazdag citrom. A C-vitamin segítségével megnő a szervezetünk ellenállása mind a bakteriális, mind a vírusos fertőzésekkel szemben. Hatására megszűnik a fogínyvérzés, gyorsabban gyógyulnak a sebek. Mint kiváló antioxidáns, megköti a szabad gyököket, védettséget nyújt a daganatos betegségekkel szemben. A C-vitamin részt vesz a kollagén képződésében ezért a bőr kevésbé öregszik, sokkal később válik ráncossá. A C-vitamin elengedhetetlen a vas és a réz felszívódásához, így hozzájárul a vérszegénység kialakulásának a megelőzéséhez. A citrom limonin hatóanyaga elősegíti a koleszterinszint csökkentését.
100 gramm friss citromban körülbelül 50 mg C-vitamin található. Friss gyümölcs az, amit a fáról leszedünk. C-vitaminból a hivatalos orvosi ajánlás szerint napi 60-90 mg bevitele a javasolt, azonban a napjainkban a felgyorsult életvitel, a fokozott stressz miatt, akár a napi 1000 mg fogyasztása is elfogadott.
Mint minden gyógynövény esetén hangsúlyozom, hogy fontos a kúraszerű használat, a tápláléknövények esetében, pedig jó észben tartani, hogy nem szabad átesni a ló túloldalára, azaz ne essünk túlzásba. A citromnak számtalan felhasználási módja lehetséges. Tehetjük ételeinkbe, savanyíthatjuk vele a leveseket, készíthetünk vele páclevet húsok puhítására, szószokat, kiváló a halas ételekhez, készíthetünk vele gyógyhatású szörpöt, például a bodzaszörp egyik nélkülözhetetlen összetevője, de számos süteményt is ízletesebbé tesz, ilyen például a mákos bejgli, amelybe a bio citrom héja mellett a leve is belekerül. A tenger gyümölcseinek fogyasztásánál elengedhetetlen a citromlé, amelyet, nem csak, mint „ízesítőt” használunk, hanem mint fertőtlenítő szert.
Több kutatás foglalkozott a limonin emberi betegségekre gyakorolt hatásával. Egyik kutatás citrusmag-kivonat vírusellenes hatását támasztja alá. Olyan vírusok szaporodása ellen hat (retrovírusok), mint a HIV-1 és HTLV-I vírusok.
Kutatták a limonin vastagbélrákra gyakorolt hatását, amely szerint csökkenti a vastagbélrák-sejtek szaporodását. Továbbá egy 2011-es kutatás leírta, hogy a mellráksejtekre alkalmazott citromkivonat sejthalált váltott ki. A kutatás szerint a citrom erőteljes rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik.
Vannak, akik megesküsznek a citrom fogyókúrás, méregtelenítő hatására. A kutatások viszont azt támasztják alá, hogy a citrom a fogyókúrában nem egy varázsszer. A citromos víz vagy a citrom fogyasztásának hatására a diétázók bélflórája javult, a súlycsökkenéssel összefüggésben és az értágító hatás következtében a résztvevők általános állapota, közérzete is jobb lett. A citromot érdemes beépíteni diétás étrendünkbe, ha só és fűszerszegényen kell étkeznünk.
A citrom csökkenti a magas vérnyomást, de nem csökkenti tovább, a már egyébként is alacsony vérnyomást. A citromban található flavonoidoknak köszönhető a vérnyomás csökkentő és érvédő hatás. Az érvédő hatást a visszértágulat megelőzésében és gyógyításában is érdemes kihasználni. A rutin tartalma csökkenti a véredények, elsősorban a hajszálerek falának az átjárhatóságát. A limonin, idegsejt- és agysejt védő hatását is leírták. Az agyi erek elmeszesedésének a megelőzésében is számíthatunk a citromra. Vérhígító hatással rendelkezik, így megakadályozza a trombózis, az érelmeszesedés kialakulását.
A folsav, amely a citromban is megtalálható, és hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségéhez és segít megelőzni a stroke-ot. Meghatározó szerepe van a C-vitamin szintjének a szívbetegségek kialakulásában. Százezer embert vizsgáltak, és megállapították, hogy 15 százalékkal alacsonyabbak a szívbetegség kialakulásának kockázata azoknál, akik a rendszeresen sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak, mivel azok vérplazmájában magas a C-vitamin szint.
Magas citromsav tartalma előnyösen hat a vesekövek lebontására. A citromsav megakadályozza a kőképződést, és feltöri a kialakuló kis köveket is. Minél több citromsav van a vizeletben, annál jobban véd az új vesekövek kialakulásától. Ehhez minden nap fél csésze citromlevet kell elfogyasztani, vagy ennyi citromléből készült limonádét. Ez a napi mennyiség felel meg a gyógyszeres terápiában adott mennyiségnek. Az is igazolták, hogy a citromlé csökkenti a húgysav képződését, ami jó hír a köszvény betegségben szenvedőknek.
A citrom fogyasztásával olyan gyulladáscsökkentő anyagok mennyisége nő meg a vérben, mint a kortikoszteron és az ACTH szint. Gyulladás csökkentő hatása következtében enyhíti a reumás ízületi panaszokat.
Kutatásokat végeztek alkohol által májkárosodott patkányokkal. A beteg patkányokat citromlével kezelték, és a májkárosodásban szenvedő állatok májának állapotában jelentős javulást figyeltek meg. Az állatkísérleti eredményeket, nem lehet általánosan emberekre is vonatkoztatni, de úgy gondolom, hogy egy próbát mindenképpen megér.
A citrom antimikrobiális tulajdonságai ismertek. Citromhéjból készült oldat, mikrobaellenes hatást mutat a szalmonella, a staphylococcus és más patogén baktériumok ellen, továbbá az erjesztett édes citromlé antibakteriális aktivitást mutatott az E. coli baktériumokkal szemben. A C-vitamin serkenti a fehérvérsejtek termelését és szerepet játszik az immunitásban. Segít a vírusellenes anyagokat termelő leukociták védelmében.
A „szennyezett” (pl: penészes) diófélék a mikotoxin-aflatoxin által kiváltott mérgezéseknek legfőbb okai. Az aflatoxinok rákkeltő anyagok, amelyek a májrákot okoznak, amennyiben túl sok méreganyag kerül az emberi szervezetbe. Egy 2017-es tanulmány megállapította, hogy a citromlé hatékonyan megelőzheti a szennyezett diófélék által okozott károsító hatást. A kutatók szennyezett pisztáciát egy órán át főzték vízben, citromlében és citromsavban 120 Celsius-fokon, és azt tapasztalták, hogy az aflatoxin B1 szintje jelentősen lecsökkent.
Citrom illóolaj hatása és használata
A citromhéjból és a citromfa leveléből készül préseléssel a zöldessárga citrom illóolaj. A citrom illóolajat használhatjuk természetes légfrissítőként, például olyan helyeken ahol egyidejűleg sok ember tartózkodik, hiszen fertőtlenítő hatása van. A fertőtlenítő hatást, a limonin mellett a citrát tartalmának köszönhetjük. A citrom illóolajat érdemes betegség esetén is párologtatnunk, mivel gyulladás gátló, lázcsillapító, immunerősítő hatással is rendelkezik. A beteg elesett ember étvágyát javítja. Pszichésen a citrom illóolaj hatására „elszáll minden gondunk”, hiszen a gondolkodásunkat rugalmassá teszi, felfrissít, így sokkal könnyebben juthatunk döntésre, oldhatjuk meg a problémáinkat. A citrom illóolaj az egyik olyan illóolaj, amelyet bátran párologtathatunk akkor is, ha gyermek van a szobában. Lázcsillapításra használt borogatás vízébe is cseppenthetünk egy pár csepp citrom illóolajat. A citrom illóolajat felhasználjuk még kisebb, laposabb szemölcsök eltüntetéséhez. A citrom illóolaj fényérzékenységet okozhat, ezért használatakor kerüljük a szoláriumot és keveset tartózkodjunk tűző napon.
Hogyan fogyasztom a citromot, mint gyümölcsöt? A citromot megmosom, majd apró darabokra vágom. Egy bögrébe teszem a citromdarabkákat, majd mézet csurgatok rá, és kevés fahéjjal ízesítem. Összekeverem. Az így elkészült „édességet” bekanalazom.
Fehérítő hatású fogpaszta készítése: sót összekeverjük a szódabikarbonával és pár csepp citromlével. Pépet készítünk. Fogkefére tesszük, és ezzel mosunk fogat. Mindennapos használatra nem javasolt, mert túlzott használata felpuhítja a fogzománcot!
Karotinoidok felszívódásának növelése: a karotinoidok felszívódása igen alacsony szinten történik meg, például amikor sárgarépát fogyasztunk. A kutatások bebizonyították, hogy amennyiben a sárgarépához citromot, olíva olajat és túrót is fogyasztunk akkor sokkal nagyobb mértékben képes a karotinoid felszívódni az emberi szervezetben.
Sokan esküsznek a citromos víz egészségügyi előnyök miatti hatására, amely vitathatatlan, azonban figyelembe kell vennünk, hogy túlzott fogyasztása felerősítheti a refluxos tüneteket. Ritkán előfordulhat, hogy a citrom fogyasztása migrénes fejfájást okoz.
Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ , +36/30-529-85-74