Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Sep 20, 6:12

Márton nap az aranyosapáti iskolában

  • Közzétéve Helyi hírek

Iskolánkban, a Papi Kölcsey Ferenc Általános Iskola Aranyosapáti Tagiskolájában, már több éves hagyományra tekint vissza a Márton naphoz kapcsolódó program szervezése. Minden évben nagy izgalommal készülünk a projekthétre.

martonnap aranyosapati001

Az idén sem volt ez másként. Márton napja péntekre esett, s már kedden elkezdtük a készülődést. A gyerekek a libával, a lakomával kapcsolatos feladatokat kaptak, amelyeket az osztályok együtt oldottak meg. Minden osztály választhatott egy mesét, amelynek a szereplője liba és illusztrációt készítettek a történetről.

martonnap aranyosapati002

Szebbnél szebb alkotások születtek, amelyekből az iskola aulájában kiállítást rendeztünk. Különböző technikával és különböző anyagból lámpásokat készítettek a gyerekek, amelyekkel a Márton napi vigasságok projekt zárásaként körbe sétáltak az iskola udvarán és az iskola környékén.

martonnap aranyosapati003

Csütörtökön játékra invitáltuk a tanulókat. Vetélkedőn vettek részt, ahol a feladatok természetesen a Márton napi hagyományokhoz, hiedelmekhez kapcsolódtak. Külön vetélkedtek az alsós és felsős gyerekek. Voltak ügyességi feladatok és az agytekervényeket megmozgató kérdések is. Mindenki megtalálta a hozzá közel álló feladatot, sikerélmény volt mindenki számára. Az osztályok egy csapatként, egymásnak szurkolva küzdöttek a versenytársakkal.

martonnap aranyosapati006

A sorversenyeket nagyon élvezték a tanulók. Minden ügyességüket össze kellett szedniük, hogy teljesítsék a feladatokat. A zsákban futás minden izmukat megmozgatta, míg a toll-logisztikában a koordinációs képességeké volt a főszerep. A lányok is kipróbálhatták magukat, igazi kis háziasszonyokká válhattak a főtt tojás pucoló versenyben és a tollseprűvel való takarításban.

martonnap aranyosapati007

Az ínyencek libamájpástétomos kiflit ehettek és vörösbor gyanánt, vörös szőlőlevet ihattak, természetesen a cél az volt, hogy mindezt a lehető legrövidebb idő alatt.

martonnap aranyosapati008

Minden osztálynak egy-egy Márton naphoz kapcsolódó versikét kellett fabrikálnia, adott szavak felhasználásával. Igazi kis költemények születtek, volt olyan csapat, aki az ötletességért plusz pontot kapott. 2016. november 11-ét libalakoma zárta, hisz a mondás szerint: Aki Márton napon libát nem eszik, az egész évben éhezik

martonnap aranyosapati009

Összegezve elmondható, hogy mindenki nagyon jól érezte magát, sokat nevettünk és rekedtre szurkoltuk magunkat. Egy-egy ilyen rendezvénynek óriási csapatformáló ereje van, empatikusságra nevel, illetve a „fair play” szabályait is gyakorolhatjuk.

No és nem utolsósorban ápoljuk hagyományainkat, és továbbadjuk az utókor számára, hiszen nagyon fontos az, hogy ragaszkodjunk gyökereinkhez.

Felejthetetlen élményt nyújtott mindannyiunk számára. Jövőre újra megismételjük! 

Benkő Zsigmondné

További fotók: facebook.com/katalin.benko

 

 

 

Hová, merre a hétvégén?

kert