Milotai és Tiszacsécsi dióval a rák és a kóros elhízás ellen
- Írta: Bacsikné Szigeti Gabriella
- Közzétéve Életmód
Igen fontos minden ember számára a dióbél fogyasztása, mivel megelőzhetik az emlőrák valamint a prosztatarák kialakulását, és gátolja a kóros elhízást. Napi adagja, felnőtt személyek számára 3-4 dió.
Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekkel történő gyógyítás lehetőségeiről írok.
A dió termésének igen magas a réz és cinktartalma. A dióbélben található zsírok 85 %-a telítetlen zsírsav. Található még benne A-, B1-, B6-, F-, C-, és P-vitamin, kálium, magnézium, foszfor, szelén, kén, vas, kalcium, mangán. A dió termésében megtalálható omega-3, omega-6 esszenciális zsírsav és omega-9 zsírsav melyek nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára.
Gyógyászati célra a lomblevelet, az éretlen húsos termésfalat, és a csonthéjon belüli közfalat használjuk. A diólevél és a termésfal fő hatóanyagai a juglon, flavonoidok, cseranyagok és C-vitamin.
A diólevél főzetét külsőleg főként bőrgyulladások kezelésére használjuk. Felhasználhatjuk még fekélyek, ekcémás bőr lemosására. Ilyen esetben, két teáskanálnyi diólevelet (5g) egy csésze forró vízzel forrázunk le, majd ha kihűlt (kb: 20 perc), a lével kenjük be az érintett bőrfelületet. A diólevél tea hajmosóként használva erősítheti a hajhagymákat, megállíthatja a hajhullást. Folyamatos, hosszú idejű alkalmazása ellenjavallt, a juglon lehetséges sejtkárosító hatása miatt.
A török népi gyógyászatban a zölddió-főzetet pajzsmirigy probléma esetén használják. A zölddiót 20 percig forralják. Ez a főzet a tiroxin nevű pajzsmirigyhormont megemeli.
Kutatási adatok támasztják alá, hogy akik dióbelet fogyasztanak – annak ellenére, hogy a diónak magas a zsírtartalma – azoknál az embereknek kisebb az esélye a kóros elhízásra.
A dió termése jó roboláló tápanyag, így jót tesz vérszegénység, alultápláltság, soványság, ásványianyag-hiány, betegségből való lábadozás során.
A dióban található telítetlen zsírsav érelmeszesedés megelőző hatású, védi az ereket, csökkenti a koleszterinszintet, antioxidáns hatású.
A dióbélben sok omega-3 zsírsav található, e miatt gyulladás csökkentő hatású, továbbá a szív- és érrendszeri betegségeket is megelőzhetjük fogyasztásával. A dióbél az agyra serkentőleg hat, mind a koncentrációs képesség, mind a kognitív képességeket pozitívan befolyásolja. Nem feledkezhetünk meg a dióbél immunerősítő hatásáról sem, amelyet magas antioxidáns hatásának is köszönhet.
Vírusellenes hatását, tudományos kutatás során a HIV vírussal kapcsolatban vizsgálták, miszerint virus ellenes hatással rendelkezik. A COVID vírussal kapcsolatos kutatásokról még nincsenek tudományos hírek.
A dió olaja a dióbél gyógyhatásával rendelkezik, amit salátaolajként is felhasználhatunk. A dió olajának fogyasztásával bőrünk hidratáltabbá válik, kevésbé ráncosodik, elodázhatjuk az öregedés jeleit, és a hajunk is fényesebb és egészségesebb lesz.
Férfiak a dióbél fogyasztásával megelőzhetik a prosztatarák kialakulását. Hölgyek dióbélfogyasztással csökkenthetik a mellrák kialakulásának kockázatát. Ez igen fontos azon hölgyek esetében, akiknek a családjában női ágon már előfordult emlőrákos megbetegedés.
Szerintem, a zserbó mindenki kedvenc süteménye. Lehet a tésztáját készíteni margarinnal vagy vajjal, de én a férjem nagymamájától tanult módon zsírral készítem.
Hozzávalók: 500 g liszt, 150 g porcukor, 200 g zsír, 100 ml tej, 2 tojás, 15 g élesztő, só, 200 g darált dió, 500 g sárgabaracklekvár, 200 g étcsokoládé, 1 evőkanál vaj,
Elkészítése: Feloldjuk az élesztőt egy csipet sóval a langyos tejben. Egy tálban összekeverjük a sertészsírt és a lisztet, majd hozzá adjuk az 50g porcukrot, egy csipet sót, a tojásokat és az élesztős tejet, majd mindezt alaposan összegyúrjuk. Ha a tészta túl száraz vagy kemény, hozzáadhatunk egy kis meleg tejet, hogy hajlékonyabb legyen. Ha kész, három részre osszuk fel a tésztát, és hagyjuk pihenni 1 órán keresztül.
Miután a tészta pihent, kinyújthatjuk a tésztát három egyforma darabra, figyeljünk arra, hogy illeszkedjen a használt tepsihez. A darált diót összekeverjük a többi porcukorral. Tegyük az egyik tésztát a kivajazott tepsibe, majd az első réteget kenjük meg a baracklekvárral, rárakjuk a diós tölteléket felét. Villával szúrjon néhány helyre lyukat a tésztába.
Ismételjük meg ezt a lépést a második rétegnél a maradék lekvár és dió felhasználásával, majd tegyük a tetejére a harmadik réteget, és villával ezt is néhány helyen szurkáljuk meg. Hagyjuk körülbelül fél órán át pihenni. Előmelegítjük a sütőt 170-180 °C-ra, és kb. 40-45 percig sütjük, amíg aranybarna lesz a teteje. Sütés után hagyjuk kihűlni.
Vajjal felolvasszuk a csokoládét, majd a meleg csokoládéval lekenjük a süteményünk tetejét.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Milota és Tiszacsécse a dió hazája. Már a 18. században a dió adta helyi földművesek megélhetését, majd a XX. század elején világhírű lett. Milotai M10-es részvénye előbb a londoni, majd a New York-i tőzsdén is megjelentek. Az 1973-as, Münchenben megrendezett világkiállításon nagydíjat is nyert.
A Milotai M10-es fajta, igen bőtermő. A rügyek fakadása korai, de vontatott, ezért termésbiztonsága nagy. Együtt virágzik a Tiszacsécsi 2, Alsószentiváni 118 fajtákkal.
Elérhetőség: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
TERMÉSZETES EGÉSZSÉG! Bacsikné Szigeti Gabriella Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, fitoterapeuta