Meddig állnak el a hűtőben a különböző élelmiszerek?
- Írta: dívány
- Közzétéve Életmód
Előfordult már önnel, hogy nem tudott rájönni, hogy még ehető-e a hűtőben megmaradt étel, ezért végül inkább kidobta a szemétbe? Mit csinálhat másként, hogy többé ne kerüljön ilyen helyzetbe.
Amy Shapiro, a Real Nutrition NYC tulajdonosa elmondta, a legnagyobb hiba, amit az emberek elkövetnek a maradékuk kárára, az szokott lenni, hogy túl sokáig hagyják elöl őket.
„Két óránál tovább nem szabad szobahőmérsékleten tartani az ételt, különben elszaporodhatnak benne a baktériumok, amelyek az élelmiszer eredetű megbetegedések leggyakoribb kiváltó okai között szerepelnek.”
A másik jellemző probléma a címkézés hiánya. Márpedig, ha nem írja rá az ételre, hogy mikor tette be a hűtőbe, vagy hogy körülbelül meddig tartható el, jó eséllyel nem fogja tudni észben tartani a dátumot. Ez főleg akkor üthet vissza, ha csak alkalmi jelleggel takarítja a hűtőt. Egy napon ugyanis arra ébred, hogy tele van ugyan kajákkal, de azok legfeljebb már csak tömegoszlatásra alkalmasak.
Ha tehát nem akarja, hogy ételt kelljen kidobni, mindig írja fel a dátumot, és használjon légmentesen zárható dobozokat. Ez különösen igaz a felbontott konzervekre, amelyeket nem szabad az eredeti csomagolásukban hagyni.
Mi meddig áll el a hűtőben?
Angela L. Murad dietetikus szerint megfelelő hűtés és tárolás mellett nagyjából a következő eltarthatósági időkkel számolhatsz:
-
pizza: 3-4 nap
-
tengeri herkentyűk: 3-4 nap
-
rizs- és tésztaételek (hús nélkül): 3-5 nap
-
sült húsok (pl. steak): 3-4 nap
-
levesek és pörköltek: 3-4 nap
-
sült zöldségek: 3-4 nap
-
tojás-, csirke-, tonhal- és makrélasaláta: 3-5 nap
Angela L. Murad azt mondja, a sikerhez elengedhetetlen, hogy folyamatos kontroll alatt tartsa a hűtő hőmérsékletét. Ennek 4 Celsius-fok alatt kell lennie, ideális esetben valahol 2-3 Celsius-fok között.
Ha ez megvan, már csak arra figyelj, hogy ne pakold tele a hűtőt. A zsúfoltság akadályozhatja a hideg levegő szabad áramlását, így a berendezés nem fogja tudni az optimális hőfokon tartani az ételt.
A maradékot felmelegítheti a tűzhelyen, a sütőben vagy akár a mikróban is (a lassú főző kevésbé alkalmas a célnak, mert - ahogy a neve is mutatja - túl lassú), a lényeg, hogy belső hőmérséklete elérje a 75 Celsius-fokot.
Ha valami gyanús, dobja ki
Annak, hogy egy maradék kezd megromlani, nem mindig vannak szemmel látható jelei, a szakértők ezért azt tanácsolják, hogy ha kétsége támadna valaminek a fogyaszthatósága felől, inkább dobja ki a fenébe, mert bármennyire is finom, annyit talán nem ér, hogy egy durva ételmérgezést kockáztasson miatta.