Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 6, 20:41

„Érik a ropogós cseresznye” – egyél az egészségedért belőle

  • Közzétéve Életmód

A cseresznye történelmi adatok szerint ie. 72-ben Anatóliából került a Római Birodalom északi régiójába. A cseresznye fogyasztását igazoló magokat kőkorszakbeli amerikai őslakosok barlangjában is megtalálták.

Germersdorfi 45 cseresznye

A cseresznye lombhullató bokor vagy fa. Közel ezer fajtája van. A termése a fehéres sárga színtől a mély bordóig terjed. Lédús, édes-savanykás termése lehet kerek vagy akár szív alakú.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, hagyományos népigyógyászat kutatója és szakértője, alkalmazója, oktatója, okleveles gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta, újságíró. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.

Cseresznye (Prunus avium) rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Európában a Skandináv országokat kivéve mindenhol megtalálhatóak. Ázsia déli részein is megterem a cseresznye. A japánok számára a cseresznye virágzása a nemzeti identitásuk része. A Prunus avium, vadcseresznye, vagy madárcseresznye volt a mai nemesített cseresznyefáink őse. A madárcseresznye nevet, azért kapta, mivel a madarak kedvelt gyümölcse.

A cseresznye A-, B-, C-vitamint, valamint ásványi anyagok, nyomelemek széles skáláját tartalmazza, így magnéziumot, nátriumot, káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, klórt, cinket, rezet, mangánt, kobaltot, brómot, nikkelt, ként.

Hozzájárul az immunrendszert megfelelő működéséhez. Vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően energiával tölt fel minket ez a korai finom gyümölcs. Betegségből felépülőknek, idős embereknek kiváló roboráló szer.

A cseresznye a fogyókúra kiváló kiegészítő csemegéje. Segít a szervezetben felgyülemlett felesleges víz eltávolításában, továbbá segítséget nyújt enyhe hashajtó és magas rosttartalma miatt székrekedéses esetén.

A cseresznye fogyasztása szépségünket is fokozza, hiszen a benne található bioflavonoidok hatására a bőr megfiatalodik, segíti a bőr megújulását, elodázza az öregedési folyamatot. Problémás, zsíros, pattanásos bőr esetén, méregtelenítő hatása miatt tisztul mind belsőleg a szervezet, mind külsőleg, csökken a pattanások mennyisége, gyulladás mértéke. A fiatalos bőr anti-aging hatásához a cseresznye C-vitamint tartalma is hozzájárul, mivel kiváló antioxidáns, ami még a kollagének beépülését is elősegíti, így a bőr tovább marad fiatalos, rugalmas, és csökkenhet a ráncok mélysége, mennyisége.

A szívnek is kiváló gyógyír a cseresznye. Kiváló vérnyomáscsökkentő hatással bír. Cseresznyelé koncentrátumot fogyasztó emberekkel végeztek vizsgálatot. A kezdődő magasvérnyomás tüneteit, a cseresznye kivonat kiválóan csökkentette, a gazdag fenolsav antioxidánsnak köszönhetően. Továbbá a magas káliumtartalma is hozzájárul a magas vérnyomás csökkentéséhez, a szívgyengeség és szívritmuszavar kialakulás kockázatának, valamint a vér koleszterin szintjének csökkenéséhez. Közreműködik az izmok regenerálódásában, és csökkenti az izomgörcsök, izomgyengeség kialakulását. A cseresznye antocián tartalma hozzájárul, az érfalak rugalmasságához, azonfelül meggátolja az érelmeszesedést

A cseresznye levulóz cukrot tartalmaz. Ez a cukorfajta a cukorbetegek számára is megengedett. A cseresznye alacsony glikémiás indexe miatt is fogyaszthatják a cseresznyét a cukorbetegek.

A cseresznye egyik hatóanyaga, természetes melatonin. A melatonin az alvás szabályozó hormon, amelyet a tobozmirigy termel. A melatonin a termelési csúcsát éjszaka éri el. Így alvászavarban szenvedőknek segítséget nyújthat esti lefekvéskor a cseresznye, cseresznyelé fogyasztása. Így természetes módon érhető el, a nyugodt, pihentető alvás.

Cseresznye vértisztító, méregtelenítő hatása miatt, a reumatikus és ízületi bántalmakat, köszvényt is enyhíti. Kutatás igazolja, hogy már három heti, napi két alkalommal, három deciliter cseresznyelé elfogyasztása hozzájárul az ízületek és porcok állapotának javulásához. Lúgosító hatása, képes megállítani az elsavasodás miatti betegségeket. A túl sok hús, elsősorban vörös húsok, kevés zöldség fogyasztása hozzájárulhat, a köszvény kialakulásához, amely komoly fájdalmat okoz a betegnek. A cseresznye fogyasztása csökkenti a vér húgysavszintjét, csökkenti a gyulladást és fájdalomcsillapító hatása is van, így a betegség tüneteinek enyhítéséhez is képes hozzájárulni.

Június a cseresznye hónapja, de a korai fajták már májusban érnek. A cseresznye, mindamellett, hogy nagyon finom, egészséges gyümölcs, kiváló csemege. Alacsony kalória tartalmának köszönhetően bátran fogyaszthatjuk. 100 gramm cseresznye, mindössze 63 kcal tartalmaz, amihez magas vitamintartalom társul. Fogyaszthatjuk nyersen, de isteni finom a friss cseresznyéből készült gyümölcsleves, de akár süteményekbe is tehetjük. A cseresznye aszalva, befőttnek, egyes fajtáiból lekvár is készülhet a gyümölcsben szegényebb téli időszakra. Szörp, gyümölcslé, likőrök, koktélok, gyümölcsbor, pálinka is készülhet belőle.

A cseresznye fogyasztásakor 3 éves kor alatti kisgyermekek esetén ügyeljünk a mennyiségre. Amennyiben a kisgyermek nagyobb mennyiséget fogyasztana, hasmenést okozhat számára. Felnőttek esetében csak enyhe hashajtó hatással rendelkezik a cseresznye.

A cseresznyében található ellagsav rákmegelőző hatással rendelkezik. Kumarin tartalmának köszönhetően véralvadásgátló hatással bír.

Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ , +36/30-529-85-74

"Olcsóbb, mint a gyógyszertár": https://webshop.gabrielherbs.hu/spl/355674/OSSZES-TERMEK - webshopomban pár kattintással megvásárolhatod az ellenőrzötten jó minőségű gyógynövény készítményeket. Gyors és biztonságos termék kiszállítás az egész országban.

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280