Olasz kézműves fagylalt toplista – A legnépszerűbb ízek Budapesten
- Írta: Háromhatár
- Közzétéve Életmód
Ma már számtalan ízesítésű fagyi közül válogathatunk. A fagylaltos pult előtt a leggyakoribb vendég a tanácstalan vendég, főként akkor, ha olasz kézműves fagylaltról van szó. Tejkaramell? Narancsos túró? Esetleg gyömbéres körte? A választás sosem egyszerű, csak győzzük megenni…
Hogyan lett ennyire népszerű a fagylalt?
Időszámításunk előtt 3000 környékén indul a fagyi története. A kínaiak és az egyiptomi fáraók is előszeretettel fogyasztották, ám akkoriban a ma már méltán híres édesség még csak jéggel összekevert gyümölcsökből állt. A Perzsa Birodalomban aztán – úgy 500 évvel később –, már édesítést is adtak a jég és a gyümölcs keverékéhez. Ezt később a görögök és a rómaiak is átvették, de a Római Birodalom Bukása után megfeledkeztek a hűsítő finomságról.
Később, időszámításunk szerint a 7-9. században aztán ismét megjelent a nyalánkság, bár némi változáson ment keresztül: Kínában kámforral és liszttel keverték össze a jégbehűtött kumiszt.
A ma ismert olasz fagylalt őse pedig a 13-14. században született. Európa több pontjára is eljutott, bár akkoriban leginkább a nemesek kiváltsága volt a fogyasztása. Ez pedig a 16. században élt Medici Katalinnak köszönhető!
Olasz kézműves fagylalt toplista
Az olasz kézműves fagylaltok terén mindig bajban vagyunk. Mégpedig azért, mert szinte lehetetlen kiválasztani a kedvencünket! Az olasz fagylalt titka abban rejlik, hogy nem a hagyományos főzési technikával készül. Speciális gépekkel, főzés nélkül készítik.
A magyarok általában nagy olasz fagylaltrajongók. Legkedvesebb ízesítéseik közé tartozik a ricotta karamellizált fügével, a szicíliai pisztácia, és persze az örökzöld sztracsatella. A hazai piacon térhódító Hisztéria Fagylalt nagyker olasz kézműves fagylaltokat készít, hátterében családi manufaktúra áll. Ennél az olasz kézműves fagyi nagykernél olyan ízek várnak, hogy valószínűleg legközelebb is ide fogsz betérni.
A meggyes mák, az oreo, a sárkánygyümölcs ízek ugyanúgy megtalálhatóak a kínálatban, mint a magyar szájízre szabott Őrség aranya, vagy a klasszikus eper, málna és csokoládé.
5 dolog, amit még nem tudsz a fagyiról
- Piacra dobtak már korábban külföldön anyatej, nyers lóhús zselés hal ízű fagyikat, de a kínálatból nem maradt ki a krokodiltojás és a polip ízesítésű fagylalt sem.
- Több mint 19 ezer fagylaltozó van Olaszországban. Ezek a legtöbbször családi tulajdonban lévő vállalkozások mintegy 69 ezer embert foglalkoztatnak.
- A II. világháborúban meglehetősen sok fagyit fogyasztottak a katonák, ezzel próbálták a döntéshozók megőrizni a csatába vonulók lelkesedését. Mikor vége lett a világégésnek, szintén fagylalttal ünnepeltek bakák.
- Egy hawaii gyümölcs, az inga feuillei pontosan olyan ízű, mint a vaníliafagylalt. Meleg éghajlaton, évelő fákon terem, a helyiek gyakran vaníliafagylaltnak is nevezik, és persze nagyon népszerű termés a lakosok körében.
- Új-zélandon évente átlagosan 22 liternyi fagyit fogyasztanak fejenként a helyiek. Ezzel a teljesítménnyel ők viszik a pálmát a fagyievés terén világszinten.