Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Nov 24, 21:28

Gofri, kicsik és nagyok kedvence

  • Közzétéve Életmód

A gofri egy hazánkban is népszerű édesség, ami a hosszú nyár szünet során gyakori szereplő az ebédlőasztalon, hiszen a gyerekek rajonganak érte. Nem is csoda, mert otthon, frissen elkészítve nagyon finom és remekül variálható étel, sokféle feltéttel lehet kínálni.

gofri

Nem kell hozzá más, mint egy jó alaprecept, egy gofrisütő, és már készülhet is a kívül ropogós, belül puha édesség. Sokan úgy tudják, hogy a gofri amerikai találmány, de a történet ennél jóval régebben kezdődött, és egészen az ókorig nyúlik vissza.

Ókori kezdetek

Már az ókori görögök is szerettek forró vaslapok között ostyát sütni, de a bordázott minta, amely a gofrit ma is jellemzi, valamikor a 15-16. században alakulhatott ki. A németalföldi művészek festményein már felbukkannak a rácsos mintázatú gofrik, melyeket „wafelnek” hívtak, ami méhek kaptárának rácsos belső részére utal.

Európai hódítás

A gofri hamar népszerűvé vált Európában, különösen Belgiumban, ahol kétféle típust is kifejlesztettek: a brüsszeli gofrit (vastagabb, édesebb) és a liege-i gofrit (vékonyabb, karamellizált cukorral sütve). A 19. században a gofri megérkezett az Egyesült Államokba is, ahol az 1964-es New York-i Világkiállításon vált igazi sztárrá. Az amerikaiak elvékonyították a tésztát, ropogósabbra sütötték, és édes feltétekkel – juharsziruppal, vaníliás krémmel és tejszínhabbal – kezdték fogyasztani.

Magyarországi történet

Hazánkba a 18. században érkezett meg a gofri, valószínűleg német hatásra. Eleinte főleg ünnepi alkalmakkor fogyasztották, de a 20. században fokozatosan a hétköznapi étrend részévé vált. Mi, magyarok leginkább vaníliás vagy csokis pudinggal és tejszínhabbal, esetleg lekvárral fogyasztjuk.

Néhány érdekesség a gofriról

A brüsszeli gofri annyira különleges, hogy az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. A világ legnagyobb gofriját 2012-ben Belgiumban sütötték, átmérője nem kevesebb, mint két méter volt. Bár a gorfiról az édes ízre asszociálunk, valójába a készülhet sósan is. Franciaországban népszerek a sós változatok is, amiket sajttal, zöldfűszerekkel és zöldségekkel készítenek el.

A gofri tehát gazdag eredettörténettel rendelkezik, és igen változatosan elkészíthető finomság, ezért érdemes engedi a kísértésnek, és időnként felvenni a családi étlapra. Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, kiváló vendégváró desszert válhat belőle. Természetesen ha a nyári forróság túlélése a cél, akkor még jobb, ha egyáltalán nem kell semmilyen ételt elkészíteni, mert azzal részben tehermentesíthetjük magunkat. Az Interfood étlapjáról finom meleg ebéd rendelhető házhoz, érdemes egy próbát tenni velük!

 További információ!

donerfkert